PL
Celem badań było określenie wpływu rzędowego i tradycyjnego stosowania różnych dawek azotu na zawartość makroskładników w bulwach trzech odmian ziemniaka jadalnego. Badane odmiany ziemniaka charakteryzowały się istotnie zróżnicowaną zawartością N, Mg i Ca. Wzrastające dawki N powodowały sukcesywne podwyższanie koncentracji składnika w jadalnych organach ziemniaka, udowodniono także wpływ dawki azotu na ilość nagromadzonego fosforu i potasu. Ziemniaki nawożone konwencjonalnie w porównaniu do rzędowej aplikacji mocznika akumulowały istotnie wyższe ilości wapnia. Wykazano, że wraz ze wzrostem koncentracji azotu w bulwach rosło stężenie wapnia i magnezu.
EN
The purpose of the study was to determine effects of different nitrogen rates applied by row fertilization and by the traditional method on the content of macronutrients in tubers of three edible potato varieties. The cultivars were characterized by significantly varied concentrations of N, Mg i Ca. Increasing nitrogen rates contributed to a significant nitrogen concentration increase in tubers. Besides, a significant effect of the N dose on phosphorus and potassium content was noticed. Higher accumulation of calcium was found in tubers obtained in the treatment with conventional fetilization compared to row application of urea. It was shown that concentration of calcium and magnesium in tubers increased simultaneously with that of nitrogen.