PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2009 | 65 | 01 |

Tytuł artykułu

Wplyw preparatow z Saccharomyces cerevisiae na cechy uzytkowosci miesnej oraz wskazniki hematologiczne jagniat ssacych

Autorzy

Warianty tytułu

EN
Effect of yeast preparations Saccharomyces cerevisiae on meat performance traits and blood hematological indices in sucking lambs

Języki publikacji

PL

Abstrakty

EN
The aim of the study was to establish the influence of dried yeast Saccharomyces cerevisiae and an extract containing MOS and β-1,3/1,6-D-glucan on meat performance traits and blood hematological indices in sucking lambs. The study was conducted on 48 sucking lambs the offspring of Kamieniec ewes divided into three equal groups: I - control, II and III - experimental. Throughout a 70-day rearing period, the experimental groups were fed diets supplemented with dried brewer’s yeast Saccharomyces cerevisiae (group II) or Biolex-MB40 - a yeast extract containing mannan-oligosaccharides (MOS) and β-1,3/1,6-D-glucan (group III). Meat performance traits, i.e. body weight, daily gains, growth rate, cross-section dimensions of musculus longissimus dorsi (ultrasound examination) and fat thickness over the loin eye, as well as blood hematological indices were determined. It was found that both dried brewer’s yeast Saccharomyces cerevisiae and Biolex-B40, added to concentrated feed, had a beneficial influence on the meat performance traits of sucking lambs, including body weight, daily gains, growth rate and m. longissimus dorsi dimensions indicating muscle tissue development. It was also demonstrated that the above supplements caused a significant increase in the values of blood hematological indices (WBC, RBC, HBG) and the number of lymphocytes in the leukogram, suggesting immune system stimulation. The effect of both yeast supplements was comparable.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

65

Numer

01

Opis fizyczny

s.51-54,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Uniwersytet Warminsko-Mazurski w Olsztynie, ul.Oczapowskiego 5, 10-719 Olsztyn

Bibliografia

  • 1.Cleary J. A., Kelly G. E., Husband A. J.: The effect of molecular weight and β-1,6-linkages on priming of macropfage function in mice by (1,3)-β-D-glucan. Immunol. Cell Biol. 1999, 77, 395-403.
  • 2.Collins M. D., Ribson G. R.: Probiotics, prebiotics and symbiotics: approaches for modulatingthe microbial ecology of the gut. Am. J. Clin. Nutr. 1999, 69, 1052S-1057S.
  • 3.Dobicki A., Preś J., Luzak W., Szyrner A.: Wpływ dodatku suszonych drożdży piwnych na przyrosty masy ciała, wskaźniki fizjologiczno-biochemiczne krwi i rozwój drobnoustrojów żwacza cieląt. Medycyna Wet. 2005, 61, 946-949.
  • 4.Dobicki A., Preś J., Zachwieja A., Mordak R., Jakus W.: Wpływ preparatów drożdżowych na wybrane parametry biochemiczne krwi i skład mleka krów. Medycyna Wet. 2007, 63, 955-959.
  • 5.Grela E. R., Semeniuk V.: Konsekwencje wycofania antybiotykowych stymulatorów wzrostu z żywienia zwierząt. Medycyna Wet. 2006, 62, 502-507.
  • 6.Gruszecki T., Lipecka Cz., Szymanowski M., Sieczkarek K.: Wykorzystanie pomiarów ultrasonograficznych w ocenie wartości rzeźnej jagniąt. Zesz. Nauk. Prz. Hod. 1994, 13, 157-165.
  • 7.Heinrichs A. J., Jones C. M., Heinrichs B. S.: Effects of mannan oligosaccharide or antibiotics in neonatal diets on health and growth of dairy calves. J. Dairy Sci. 2003, 86, 4064-4069.
  • 8.Kuprechtova D., Illek J.: Effect of mannan oligosaccharides supplemented via milk replacer on the immune status and growth of calves. Slov. Vet. Zbr. 2006, 43, 311-313.
  • 9.Lachowski W., Marek D.: Użytkowość rzeźna jagniąt tuczonych mieszanką z dodatkiem preparatu drożdżowego Yea-sacc1026. Zesz. Nauk. Prz. Hod. 1999, 43, 151-157.
  • 10.Li J., Xing J., Li D., Wang X., Zhao L., Lv S., Huang D.: Effects of beta-glucan extracted from Saccharomyces cerevisiae on humoral and cellular immunity in weaned piglets. Arch. Anim. Nutr. 2005, 59, 303-312.
  • 11.Lyons P.: A time for answer: solution for the 2001 feed industry. Science and Technology in the Feed Industry. Proc. of Alltech’s Seventeenth Annual Symposium, eds. Lyons T. P. and Jacques K. A., Nottingham University Press 2001, s. 1-23.
  • 12.Milewski S.: Walory prozdrowotne produktów owczych. Medycyna Wet. 2006, 62, 516-519.
  • 13.Milewski S., Wójcik R., Małaczewska J., Trapkowska S., Siwicki A. K.: Wpływ β-1,3/1,6-D-glukanu na cechy użytkowości mięsnej oraz nieswoiste humoralne mechanizmy obronne jagniąt. Medycyna Wet. 2007, 63, 360-363.
  • 14.Osikowski M., Porębska W., Korman K.: Normy żywienia owiec, [w:] Ryś R. (red.): Normy żywienia bydła i owiec systemem tradycyjnym. Inst. Zoot., Kraków 1998.
  • 15.Sajko-Skórko H., Sajko J.: Wpływ oligosacharydów mannanu na wyniki odchowu cieląt. Acta Acad. Agric. Techn. Olst., Zootechnica 1997, 47, 87-94.
  • 16.Siwicki A. K., Kazuń K., Głąbski E., Terech-Majewska E., Baranowski P., Trapkowska S.: The effect of beta-1.3/1.6-glucan in diets on the effectiveness of anti-Yersinia ruckeri vaccine - an experimental study in rainbow trout (Oncorhynchus mykiss). Pol. J. Food Nutr. Sci. 2004, 54, 59-61.
  • 17.Szymańska-Czerwińska M., Bednarek D., Kowalski C.: Wpływ dodatku prebiotyków na aktywność interleukiny 1 i zmiany w subpopulacjach leukocytów krwi cieląt. Medycyna Wet. 2007, 63, 1591-1594.
  • 18.Ślusarz P.: Ultrasonograficzne pomiary umięśnienia i otłuszczenia w ocenie wartości hodowlanej jagniąt białogłowej owcy mięsnej. Rocz. AR Poznań, Rozpr. Nauk. 2004, 1, 1-73.
  • 19.Wójcik R., Małaczewska J., Trapkowska S., Siwicki A. K.: Wpływ β-1,3/1,6-D-glukanu na nieswoiste komórkowe mechanizmy obronne jagniąt. Medycyna Wet. 2007, 63, 84-86.
  • 20.Winnicka A.: Wartości referencyjne podstawowych badań laboratoryjnych w weterynarii. SGGW, Warszawa 2004.
  • 21.Xiao Z., Trincado C. A., Murtaugh M. P.: Beta-glucan enhacement of T cell IFN gamma response in swine. Vet. Immunol. Immunopathol. 2004, 102, 315-320.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-edf666a4-481b-4a4c-8012-f1a48965e475
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.