PL
Metodą ankietową oceniono zwyczaje i preferencje żywieniowe osób powyżej 50-tego roku życia, uwzględniając występowanie ewentualnych zmian chorobowych zależnych od wieku i odżywiania. Pierwszy etap przeprowadzono na losowo wybranej grupie 100 osób. W kolejnym etapie badań ankietę przeprowadzono w Domu Pomocy Społecznej dla osób starszych w Lublinie. Ocenione zostały także jadłospisy pensjonariuszy. Niezależnie od wieku i miejsca zamieszkania, najliczniejszą grupę respondentów stanowiły osoby z nadwagą. Wraz z wiekiem obniżeniu ulegały odczuwanie smaku i zapachu oraz apetytu. W posiłkach losowo wybranych respondentów, jak i podopiecznych DPS, należy zmniejszyć udział białka oraz tłuszczu, zwłaszcza zwierzęcego. Zmniejszenie spożycia mięsa i jego przetworów oraz równoczesne zwiększenie podaży warzyw, owoców mogłyby spowodować poprawę sposobu żywienia badanych pensjonari uszy. Wskazane byłoby rozłożenie dziennej racji pokarmowej z trzech na 4-5 posiłków.
EN
The study was conducted, using questionnaire survey, among over fifty-year-old respondents, taking into consideration the possible illnesses dealing with age and nourishment. The first part of the investigations was carried out on the randomly selected population of 100 people. The next stage of study was conducted at a nursing home for elderly people in Lublin. The annual menu of the residents was evaluated. Irrespectively of the age and living place, the biggest group of respondents created the overweight people. The taste, smell and appetite sensitivity were diminished with age. The decrease of protein and fat (especially of animal origin) in the diets, both randomly chosen respondents and nursing home residents, can be postulated. The diets required also the increase of fruit and vegetables (rich in dietary fiber, minerals and vitamins) share. The partition of daily ration from three to more (4-5) meals can be recommended.