PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2009 | 36 | 2 |

Tytuł artykułu

Preferencje żwieniowe osób powyżej 50-tego roku życia z uwzględnieniem wybranych schorzeń

Warianty tytułu

EN
The nourishment preferences of people over 50 years old, in respect of some diseases

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Metodą ankietową oceniono zwyczaje i preferencje żywieniowe osób powyżej 50-tego roku życia, uwzględniając występowanie ewentualnych zmian chorobowych zależnych od wieku i odżywiania. Pierwszy etap przeprowadzono na losowo wybranej grupie 100 osób. W kolejnym etapie badań ankietę przeprowadzono w Domu Pomocy Społecznej dla osób starszych w Lublinie. Ocenione zostały także jadłospisy pensjonariuszy. Niezależnie od wieku i miejsca zamieszkania, najliczniejszą grupę respondentów stanowiły osoby z nadwagą. Wraz z wiekiem obniżeniu ulegały odczuwanie smaku i zapachu oraz apetytu. W posiłkach losowo wybranych respondentów, jak i podopiecznych DPS, należy zmniejszyć udział białka oraz tłuszczu, zwłaszcza zwierzęcego. Zmniejszenie spożycia mięsa i jego przetworów oraz równoczesne zwiększenie podaży warzyw, owoców mogłyby spowodować poprawę sposobu żywienia badanych pensjonari uszy. Wskazane byłoby rozłożenie dziennej racji pokarmowej z trzech na 4-5 posiłków.
EN
The study was conducted, using questionnaire survey, among over fifty-year-old respondents, taking into consideration the possible illnesses dealing with age and nourishment. The first part of the investigations was carried out on the randomly selected population of 100 people. The next stage of study was conducted at a nursing home for elderly people in Lublin. The annual menu of the residents was evaluated. Irrespectively of the age and living place, the biggest group of respondents created the overweight people. The taste, smell and appetite sensitivity were diminished with age. The decrease of protein and fat (especially of animal origin) in the diets, both randomly chosen respondents and nursing home residents, can be postulated. The diets required also the increase of fruit and vegetables (rich in dietary fiber, minerals and vitamins) share. The partition of daily ration from three to more (4-5) meals can be recommended.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

36

Numer

2

Opis fizyczny

s.278-286,rys.,tab.,bibliogr.

Twórcy

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, Lublin
autor

Bibliografia

  • 1. Bartoszek A., Ostrowska-Ogórek M.: Zachowania zdrowotne osób starszych. Pielęgniarka i Położna 2002, 3, 21-23.
  • 2. Carretero O. A., Oparil S.: Nadciśnienie tętnicze pierwotne. Część II. Leczenie. Medycyna Praktyczna 2000, 4(110), 11-34.
  • 3. Dereskey L. S.: Racjonalne leczenie. Działanie leków w połączeniu z żywnością. Wydawnictwo Astrum, Wrocław 1996, 29-30, 228-229, 260-263.
  • 4. Piórecka B., Szczerbińska K., Schlegel-Zawadzka M.: Realizacja zaleceń żywieniowych dla osób starszych na przykładzie pensjonariuszy wybranych domów pomocy społecznej w powiecie tarnowskim. Polska Medycyna Rodzinna 2004, 6, supl. 1, 142-146.
  • 5. Sadowska J., Śliwińska U.: Ocena sposobu żywienia i stanu odżywienia osób w wieku starszym, zamieszkałych na terenach wiejskich. Żywienie Człowieka i Metabolizm 2005, XXXII, 3, 187-202.
  • 6. Sicińska E., Kałuża J., Brzozowska A., Roszkowski W.: Sytuacja zdrowotna osób w wieku 75-80 lat mieszkających w Warszawie i okolicach. Roczniki Państwowego Zakładu Higieny 2003, 1 (54), 97-107. 7. Kunachowicz H., Nadolna J., Przygoda B., Iwanow K.: Tabele wartości odżywczej produktów spożywczych. IŻŻ, 85, Warszawa 1998.
  • 8. Ziemlański Ś.: Normy żywienia człowieka. Fizjologiczne podstawy. PZWL Warszawa 2001. -9. Gertig H., Przysławski J.: Bromatologia. Zarys nauki o żywności i żywieniu. PZWL,Warszawa 2006.
  • 10. Słowińska M.A., Wądołowska L., Waluś A.: Zwyczaje żywieniowe a stan odżywienia osób starszych z województwa warmińsko-mazurskiego. żywienie Człowieka i Metabolizm 2001, XXVIII, supl. 1, 84-89.
  • 11. Skop A., Kolarzyk E.: Ocena sposobu żywienia i stanu zdrowia starszych mieszkańców domów pomocy społecznej. Nowiny Lekarskie 2005, 74(4), 480-483.
  • 12. Delarue J., Constans T., Malvy D., Pradignac A., Couet C., Lamisse F.: Anthropometric values in an elderly French population. British Journal of Nutrition 1994, 71(2), 295-302.
  • 13. Howard L., Malone M.: Clinical outcome of geriatric patients in the United States receiving home parenteral and enteral nutrition. American Journal of Clinical Nutrition 1997, 66 (6), 1364-1370.
  • 14. Pawlak J., Gołębiewska M.: Wpływ używania protez na percepcję smaku. Magazyn Stomatologiczny 2005, 4, 70-72.
  • 15. Szponar L., Rychlik E.: Jakość zdrowotna żywności, sposób żywienia – ważne problemy zdrowia publicznego w Polsce. Żywność, Żywienie a Zdrowie 1998, 1, 25-30.
  • 16. Rosanoff A.: Magnesium and hypertension. Clinical Calcium 2005, 15(2), 255-260.
  • 17. Zimmerman E., Wylie-Rosett J.: Nutrition therapy for hypertension. Current Diabetes Reports 2003, 3(5), 404-411.
  • 18. Hertog M. G. L., Hollman P. C. H.: Potential health effects of dietary flavones quartering. European Journal of Clinical Nutrition 1996, 50 (2), 63-71.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-ed233100-b8cb-4be2-8ce4-2adcecbf8259
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.