PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1993 | 47 | 11 |

Tytuł artykułu

Higiena produkcji.Czesc II.Projektowanie maszyn

Autorzy

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
W nawiązaniu do systemu HACCP omówiono maszyny i urządzenia stosowane w produkcji żywności jako potencjalne krytyczne punkty kontrolne. Zwrócono uwagę na wykończenie powierzchni kontaktujących się z żywnością, stosowane połączenia, uszczelnienia, włazy i armaturę, a także sposób mocowania do podłoża. Pokazano w jak istotny sposób stosowane rozwiązania konstrukcyjne wpływają na łatwość mycia maszyn i utrzymanie ich na odpowiednim poziomie czystości
EN
Referring to the HACCP system machines ised in food processing are considered as potential critical control points. Following design problems are described: surface finish, joints, sealings, manways and ancillary equipment and installation as well. The paper gives information how design of machines affects their cleanability, and how it influences the hygiene of food production.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

47

Numer

11

Opis fizyczny

s.294-297,rys,bibliogr.

Twórcy

autor

Bibliografia

  • [1] The International Commission on Microbiological Specifications for Foods. Microorganisms in Foods. 4. Application of the hazard analysis critical control point (HACCP) system to ensure microbiological safety and quality. Black well Sci. Publ. Oxford 1988.
  • [2] International Dairy Federation; Hygienic design of dairy processing equipment. Doc. 218, 1987.
  • [3] Deutches Institut für Normung: Milchwissenschaftliche Anlagen, Reinigung und Desinfektion nach dem CIP-Verfahren. Fachbericht 18, 1988.
  • [4] Deutches Institut für Normung: Milchwissenschaftliche Maschinen in Molkereibetrieben. Standard 11480, 1978.
  • [5] 3-A Sanitary Standards for Storage Tanks for Milk and Milk Products. J. Milk Food Technol. 37 (1), 56-61, 1974.
  • [6] Timperley D.A. J. Soc. Dairy Technol. 34 (1), 6-14, 1981
  • [7] Hoffman W. Kieler Milchwirtschaftliche Forschungsberichte 34 (4), 363-379, 1982.
  • [8] Drews M., Grasshoff A., Hegemeister H., Pfenfer M., Renter H., Suhren G., Thomasow J., Tolle A., Wietbrank H., Kieler Milchwirtschaftliche Forschungsberichte 35 (2), 107-236, 1983.
  • [9] Hauser G., Michel R., Sommer K., Deutsche Milchwirtschaft 36 (51/52) 1733-1738, 1985.
  • [10] Grasshoff A., Kieler Milchwirtschaftliche Forschungsberichte 38 (1), 1986, 3-38.
  • [11] Hygenic Design and Operation of Food Plant (ed. R. Jowitt). Ellis Horwood Publ. Chichester 1980.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-ecf02a0c-d7ad-46ea-87b0-b6a04353307c
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.