PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1997 | 35 |

Tytuł artykułu

Wartosc pokarmowa nasion dwoch odmian soi w zaleznosci od sezonu wegetacyjnego i terminu zbioru

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

EN
The field experiments were conducted in Prusy (near Krakow) to describe the effects of a growing season and different harvest dates on seed and protein yields and amino acid composition of two Polish cultivars of soybean. The course of weather conditions modified seed and protein yields. Seed protein and seed fat content were negatively correlated. The most favourable dare of harvest, ensuring high yields and high quality of grain, was the first half of September.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

35

Opis fizyczny

s.107-119,rys.,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Akademia Rolnicza, al.Mickiewicza 21, 31-120 Krakow
autor
autor

Bibliografia

  • AOAC. Official Methods of Analysis 1990. Ed. Helrich K., Association of Official Analytical Chemists, Arlington, VA, USA, I: 684.
  • Belloni P., Angelini L. G., Ceccarini L. 1994. Low temperature effects on leaf gas exchange of soybean. Proc. 3rd ESA Congress, Abano-Padova: 60-61.
  • Blanchet R. 1984. Ecophysiologie du soja et perspectives d'adaptatwn en France. Compte — Rendus de l'Academic d'Agriculture de France, seance du 3.10.1984.
  • Blanchet R., Chone E. 1979. Le soja. Bull. Techn. Inf. (no speciale Proteines), 338: 211-222.
  • Bobrecka-Jamro D., Pizło H. 1996. Wpływ czynników agrotechnicznych na pionowanie soi w warunkach Polski południowo-wschodniej. Biul. IHAR 198: 31—14.
  • Boros L., Szyrmer J., Sawicki J. 1996. Wartość użytkowa odmian soi wyhodowanych w IHAR. Biul. IHAR. 198-, 97-102.
  • Camara de S. G. M., Dourado-Neto D., Bernardes M. S. 1996. Influence of photoperiod and air temperature on the growth, flowering and maturation of the soybean (Glycine max. (L.) Merr Book of Abstracts 4th ESA-Congrcss, Veldhoven-Wageningen, 1: 160-161.
  • Colson J., Bouniols A., Jones J. W. 1995. Soybean Reproductive Development: Adapting a Model for European Cultivars. Agron. J. 87: 1129-1139.
  • FAO/WHO 1991. „Protein quality evaluation". Report of a Joint FAO/WHO Expert Consultation; Food and Nutrition Paper 51, FAO, Rome.
  • Gass T., Schori A., Fossati A., Soldati A., Stamp P. 1996. Cold tolerance of soybean (Glycine max. (L.) Merrill) during the reproductive phase Eur, J. Agron. 5: 71-88.
  • Jasińska Z., Kotecki A. 1993. Rośliny strączkowe. PWN. Warszawa: 161-162.
  • Marchetti R., Donatelli M. 1994. Seedlings of different species development response to temperature. Proc. 3rd ESA Congress, Abano-Padova: 176-177.
  • Nalborczyk E. 1993. Biologiczne uwarunkowania produktywności roślin strączkowych. Fragmenta Agronom 4: 145-150.
  • Nawracała J., Konieczny G, 1996. Charakterystyka cech struktury plonu i ocena potencjału plonowania drobnonasiennych linii soi. Mat. Konf. pt. „Strączkowe rośliny białkowe" II Soja, Lublin: 27-32.
  • Pisulewska F.., Kulug B., Ziółek W. 1997a. Zmtienność i współzależność elementów struktury plonu nasion dwóch krajowych odmian soi w zależności od terminu i sposobu zbioru oraz lat badań. Zesz, Nauk, AR we Wrocławiu (w druku).
  • Pisulewska E., Ziółek W., Kulig B , Antoniewicz A. 1997b. Effect of the harvest date and a harvesting technique on the yield, protein content and amino acid composition of soya bean seeds. Acta Phytotechnica Nitra,
  • Prusiński J. 1991. Niektóre aspekty dojrzewania nasion roślin strączkowych. Hod. Roślin Nas. Biul. Branżowy 1: 26-30.
  • Prusiński J. 1993. Dojrzewanie nasion Łubinu żółtego w zależności od sposobu i tempa ich wysychania, Biul. IHAR, 188: 237-248.
  • Pyzik J. 1982. Wpływ warunków przyrodniczych i czynników agrotechnicznych na plon i skład chemiczny nasion oraz niektóre cechy morfologiczne nowych form soi. Zesz. Nauk. AR w Krakowie, Rozpr. hab. nr. 87.
  • Rakowska M., Szkiłłądziowa W , Kunachwicz H. 1976, Biologiczna wartość białka żywności- Warszawa, WNT.
  • Szyrmer J, 1971. Wpływ niektórych czynników środowiska i agrotechniki na plon nasion soi oraz zawartość tłuszczu i jego jakość. Zesz. Nauk. SGGW. Rozpr. Nauk. 15.
  • Szyrmer J., Boros L. 1996a. Postęp w hodowli i wprowadzenie do uprawy nowych odmian sot. Biul. IHAR 198: 5-12.
  • Szyrmer J., Boros L. 1996b. Postęp ii? krajowej hodowli soi. Mat, Konf. pt. „Strączkowe rośliny białkowe" II Soja, Lublin: 8-17.
  • Wiatr K. 1992, Bobik, Soja. Synteza wyników doświadczeń odmianowych 1991. Zesz. 945 COBORU. Słupia Wielka.
  • Ziółek W., Kulig B., Pisulewska E., Wir-Konas E. 1996. Wpływ terminu i sposobu zbioru na zawartość oraz plon białka i tłuszczu w nasionach dwóch odmian soi. Rośliny oleiste, IHAR Poznań, XVII: 423-429.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-ec3ab44b-da44-4821-84ec-983e1b892c97
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.