PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1992 | 25 | 2 |

Tytuł artykułu

Wplyw benzoesanu i sorbinianu sodu na mikrogrzyby stanowiace zanieczyszczenie mrozonych truskawek

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Badano wpływ soli sodowych kwasu sorbowego i benzoesowego na wzrost pięciu szczepów mikrogrzybów wyizolowanych z mrożonych truskawek.
EN
An extent of chilled strawberries contamination with aerobic mesophiles, Escherichia coli bacteria, and microfungi, was investigated. Five microfungi strains were isolated and identified as: Aspergillus niger, Penicillium glaucum, Rhizopus nigricans, Mucor mucedo, and Monilla sitophila. Under described conditions, none of isolated strains was found to produce aflatoxins or patulin. Furthermore, effects of sodium benzoate and sodium sorbate on isolated microfungi, were studied. Sodium sorbate in a concentration exceeding 0.08% was found to inhibit Penicillium glaucum, Mucor mucedo, and Monilia sitophita growth, but not to exert an inhibitory effect on Aspergillus niger and Rhizopus nigricans growth. Sodium benzoate was shown to inhibit all microfungi strains under test.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

25

Numer

2

Opis fizyczny

s.197-201,tab.,bibliogr.

Twórcy

  • Akademia Medyczna,Lodz

Bibliografia

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-ec34d93e-d2f1-4176-be05-4d2de36a0469
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.