PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2009 | 27 | 2 |

Tytuł artykułu

Meat quality of rabbits fed a diet supplemented with fish oil and antioxidant

Warianty tytułu

PL
Jakosc miesa krolikow zywionych mieszanka z dodatkiem oleju rybiego i przeciwutleniacza

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
The aim of the study was to determine the relative percentage of individual fatty acids and cholesterol content in the muscles of the rabbit hind leg as well as to estimate the efficiency of transfer of fatty acids from feed to tissue as affected by supplementation the diet with fish oil and vitamin E.Three groups of New Zealand White rabbits were used (one control and two experimental) with 40 animals per group. The animals of group I (control) were fed complete standard pelleted diet, of group II – control diet supplemented with 3% fish oil and those of group III – control diet with 3% fish oil and vitamin E. The content of the latter was increased by 100% as related to control (i.e.with 50 mg for 100 mg control diet). Fish oil introduced into rabbit diet had a beneficial effect on the composition of lipid fraction of meat. Relative share of n-3 PUFA increased and the decrease in the n-6/n-3 PUFA ratio occurred, both being beneficial from the dietetic point of view. A reduction (P≤0.05) of cholesterol content was shown in meat of animals from groups II and III. Fish oil made the fat of freeze-stored (-8°C for 14 or 90 days) meat slightly more susceptible to oxidation, but the vitamin E supplement prevented from that process. The study confirmed that it is beneficial to add dietary antioxidants to rabbit feed containing fats rich in UFA. The fish oil supplement had a beneficial effect on reducing carcass fatness and improving the juiciness and tenderness of rabbit meat.
PL
Celem badań było określenie zawartości kwasów tłuszczowych i cholesterolu w tkance mięśnia tylnej nogi króliczej oraz efektywności transformacji kwasów tłuszczowych z paszy do mięsa w wyniku wzbogacenia paszy 3% dodatkiem oleju rybiego oraz zwiększonym o 100% dodatkiem witaminy E (z 50 mg do 100 mg).Doświadczenie przeprowadzono na 120 królikach rasy białej nowozelandzkiej, żywionych granulowanymi mieszankami pełnoporcjowymi, wzbogacając mieszankę dla grupy II 3% dodatkiem oleju rybiego, a dla grupy III 3% dodatkiem oleju rybiego i zwiększonym o 100% udziałem witaminy E.Stosowany dodatek oleju rybiego do paszy korzystnie wpływał na udział kwasów tłuszczowych we frakcji lipidowej mięsa. Stwierdzono zwiększenie względnego odłożenia kwasów wielonienasyconych n-3 oraz zawężenie proporcji n-6/n-3 tych kwasów, w kierunku korzystnym z punktu widzenia współczesnej dietetyki. Uzyskano istotne (P≤0,05) zmniejszenie średniej zawartości cholesterolu w mięsie grupy II i III. Tłuszcz rybi dodawany do paszy nieznacznie zwiększał podatność tłuszczu mrożonego mięsa (przechowywanego w -8°C przez 90 dni) na utlenianie, ale procesom oksydacji lipidów zapobiegał dodatek do paszy witaminy E. Badania potwierdziły celowość stosowania przeciwutleniaczy paszowych w żywieniu królików paszą z udziałem tłuszczów o wysokim poziomie kwasów nienasyconych. Dodatek oleju rybiego do paszy korzystnie wpływał na zmniejszenie otłuszczenia tuszek króliczych oraz poprawiał soczystość i kruchość mięsa.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

27

Numer

2

Opis fizyczny

p.139-148,ref.

Twórcy

autor
  • National Research Institute of Animal Production, Sarego 2, 31-047 Krakow, Poland
autor

Bibliografia

  • ACHREMOWICZ K., SZARY-SWORST K., 2005 – Wielonienasycone kwasy tłuszczowe czynnikiem poprawy stanu zdrowia człowieka. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 3(44), 23-35.
  • Association of Official Analytical Chemists (AOAC), 1990 – Official Methods of Analyses, 15th Edition, Arlington, VA, USA.
  • BIELAŃSKI P., NIEDŹWIADEK S., ZAJĄC J., 2002 – Nowoczesny Chów Królików (Modern Rabbit Keeping) In Polish. Published by Fundacja Rozwój SGGW, Warszawa.
  • CHRISTENSEN M.S., HOY C.E., 1997 – Early dietary intervention with structured triacyglycerols containing docosahexaenoic acid. Effect on brain, liver and adipose tissue lipids. Lipids 32, 185-191.
  • CORINO C., MOUROT J., MAGNI S., PASTORELLI G., ROSI., 2002 – Influence of dietary conjugated linoleic acid on growth, meat quality, lipogenesis, plasma leptin and physiological variables of lipid metabolism in rabbits. Journal of Animal Science 80, 1020-1028.
  • GIBNEY M.J., VORSTER H.H., KOKO F.J., 2002 – Introduction to Human Nutrition. Blackwell Science, Oxford.
  • HAŃCZAKOWSKI P., 2003 – Fizjologiczne działanie kwasów tłuszczowych (Physiological activity of fatty acids). In Polish. Wiadomości Zootechniczne R. XLI, 3-4 i 3-6.
  • LO FIEGO D.P., SANTERO P., MACCHIONI P., MAZZONI D., PIATTONO F., TASSONE F., DE LEONIBUS E., 2004 – The effect of dietary supplementation of vitamins C and E on the stability of lipids, and on certain meat quality parameters of the longissimus dorsi of rabbits. Meat Science 67, 319-327.
  • PURSLOW P.P., 2005 – Intramuscular connective tissue and its role in meat quality. Meat Science 70, 435-447.
  • RHEE K.S., DUTSON T.R., SMITH G.C., HOSTETLER R.L., REISER R., 1982 – Effect of changes in intermuscular and subcutaneous fat level on cholesterol content of raw cooked beef steaks. Journal of Food Science 47, 716-719.
  • SAWOSZ E., CHACHUŁOWA J., FIEDOROWICZ S., LECHOWSKI R., KLECZKOWSKI M.,2000 – Efektywność odłożenia wielonienasyconych kwasów tłuszczowych pochodzących z paszy w tkance mięśnia Longissimus dorsi tuczników (Effectiveness of deposition of dietary PUFA in Longissimus dorsi muscle of fatteners). In Polish, summary in English. Roczniki Naukowe Zootechniki 8, 66-71
  • SIMOPOULOS A. P., 1991 – Omega-3 fatty acids in health and disease and in growth and development. American Journal of Clinical Nutrition 54, 438-463.
  • SIMOPOULOS A.P., 1999 – Essential fatty acids in health and chronic disease. American Journal of Clinical Nutrition 70 (Suppl.), 560-569.
  • SIMOPOULOS A.P., 2008 – The importance of the omega-6/omega-3 fatty acid ratio in cardiovascular disease and other chronic diseases. Experimental Biology and Medicine 233(6), 674-688.
  • SWIATKIEWICZ S., KORELESKI J., 2003 – Rodzaj tłuszczu oraz przeciwutleniacza w paszy dla kur nieśnych a profil kwasów tłuszczowych i podatność na utlenianie lipidów żółtka jaj. Wiadomości Zootechniczne , R. 41, 2,35-40.
  • TILGNER D.J., 1957 – Analiza Organoleptyczna Żywności (Sensory Evaluation of Food). In Polish. Wydawnictwo Przemysłu Lekkiego i Spożywczego. Warszawa, Poland.
  • XICCATO G., TROCINO A., 2003 – Role of dietary lipid on digestive physiology immune system and growth in rabbits. Cost 848, Agriculture and Biotechnology 48-57.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-ebaf493c-62e1-44a6-9f9b-d43b2951a009
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.