EN
The aim of the study was to determine the relative percentage of individual fatty acids and cholesterol content in the muscles of the rabbit hind leg as well as to estimate the efficiency of transfer of fatty acids from feed to tissue as affected by supplementation the diet with fish oil and vitamin E.Three groups of New Zealand White rabbits were used (one control and two experimental) with 40 animals per group. The animals of group I (control) were fed complete standard pelleted diet, of group II – control diet supplemented with 3% fish oil and those of group III – control diet with 3% fish oil and vitamin E. The content of the latter was increased by 100% as related to control (i.e.with 50 mg for 100 mg control diet). Fish oil introduced into rabbit diet had a beneficial effect on the composition of lipid fraction of meat. Relative share of n-3 PUFA increased and the decrease in the n-6/n-3 PUFA ratio occurred, both being beneficial from the dietetic point of view. A reduction (P≤0.05) of cholesterol content was shown in meat of animals from groups II and III. Fish oil made the fat of freeze-stored (-8°C for 14 or 90 days) meat slightly more susceptible to oxidation, but the vitamin E supplement prevented from that process. The study confirmed that it is beneficial to add dietary antioxidants to rabbit feed containing fats rich in UFA. The fish oil supplement had a beneficial effect on reducing carcass fatness and improving the juiciness and tenderness of rabbit meat.
PL
Celem badań było określenie zawartości kwasów tłuszczowych i cholesterolu w tkance mięśnia tylnej nogi króliczej oraz efektywności transformacji kwasów tłuszczowych z paszy do mięsa w wyniku wzbogacenia paszy 3% dodatkiem oleju rybiego oraz zwiększonym o 100% dodatkiem witaminy E (z 50 mg do 100 mg).Doświadczenie przeprowadzono na 120 królikach rasy białej nowozelandzkiej, żywionych granulowanymi mieszankami pełnoporcjowymi, wzbogacając mieszankę dla grupy II 3% dodatkiem oleju rybiego, a dla grupy III 3% dodatkiem oleju rybiego i zwiększonym o 100% udziałem witaminy E.Stosowany dodatek oleju rybiego do paszy korzystnie wpływał na udział kwasów tłuszczowych we frakcji lipidowej mięsa. Stwierdzono zwiększenie względnego odłożenia kwasów wielonienasyconych n-3 oraz zawężenie proporcji n-6/n-3 tych kwasów, w kierunku korzystnym z punktu widzenia współczesnej dietetyki. Uzyskano istotne (P≤0,05) zmniejszenie średniej zawartości cholesterolu w mięsie grupy II i III. Tłuszcz rybi dodawany do paszy nieznacznie zwiększał podatność tłuszczu mrożonego mięsa (przechowywanego w -8°C przez 90 dni) na utlenianie, ale procesom oksydacji lipidów zapobiegał dodatek do paszy witaminy E. Badania potwierdziły celowość stosowania przeciwutleniaczy paszowych w żywieniu królików paszą z udziałem tłuszczów o wysokim poziomie kwasów nienasyconych. Dodatek oleju rybiego do paszy korzystnie wpływał na zmniejszenie otłuszczenia tuszek króliczych oraz poprawiał soczystość i kruchość mięsa.