PL
W przedstawionej pracy zamieszczono charakterystyke˛ 9 czerwonych win gronowych wyprodukowanych w winnicach Polski południowej w 2005 r. Oceniono pH, gęstość, zdolność do redukcji Fe (III), całkowitą zawartość polifenoli i zawartość resweratrolu. Zawartość resweratrolu związku biologicznie czynnego o charakterze protekcyjnym w stosunku do układu krążenia, była na średnim poziomie w 2 próbkach badanych win w porównaniu do markowych win pochodzących z krajów o długiej tradycji winiarskiej. Pozostałych 7 próbek zawierało niższe stężenia tego związku. Wartości pozostałych badanych parametrów polskich win zasadniczo były podobne do tych, które podaje piśmiennictwo opisujące wina z innych regionów świata.
EN
The aim of this work was to assess antioxidant activity, level of resveratrol and total polyphenol content (TPC), pH and density of 9 Polish red wine samples. The samples of wines produced in 2005 were supplied by wine growers from South Poland. The antioxidant activity of wine was assessed by Fe(III) reduction assay. TCP was measured using the Folina-Ciocalteau reagent. A relationship was found between antioxidant values and the concentration of polyphenolic compounds. Solid-phase extraction for sample preparation and HPLC analysis with UV detection were used to determination the level of resveratrol. Each of these stages had been optimised, using standard solutions, to achieve maximum recovery. Values obtained for total resveratrol content in the red wines ranged from 0.37 mg/l to 2.9 mg/l. The resveratrol content in two Polish wines was similar to the values reported in the literature for other good quality wines. Our results show that the physical and chemical properties of some Polish red wine grades are similar to those of red wine produced in other countries with old winemaking traditions.