PL
Celem niniejszego artykułu było przedstawienie wpływu różnych czynników na efektywność higienizacji. Projektowanie higienizacji w zakładzie pełni ważną rolę w kontrolowaniu bezpieczeństwa mikrobiologicznego oraz jakości w procesie produkcji. Efektywna higienizacja jest możliwa wtedy, gdy konstrukcja budynku zakładu zapobiega zakażeniom krzyżowym, powierzchnie są gładkie i wolne od rys, rogi są wyoblone, brak jest występów, uskoków i martwych przestrzeni. Wyposażenie musi być zaprojektowane i wykonane w taki sposób, aby możliwe było ich osuszanie i usuwanie wszelkich pozostałości produktu i środków higienizacyjnych. Omówiono projektowanie higienizacji na przykładzie zakładu mięsnego.
EN
The purpose of this article is to evaluate influence of various factors on efficiency ofhygienisation. The hygienic design of equipment plays an important role in controlling the microbiological safety and quality of the manufactured products. Effective hygienisation is possible when construction offactory building prevent cross-contamination, surfaces are smooth and free from crevices, corners are not sharp, protrusions and shadow zones are absent. Equipment must be selfdrainable to make it possible to remove all residues of product and chemicals. Design ofhygienization in meatfactory is discussed as an example.