PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2000 | 44 | 06 |

Tytuł artykułu

Badania nad ciagla fermentacja winiarska z wykorzystaniem drozdzy immobilizowanych na szkle piankowym

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Celem pracy były badania nad prowadzeniem ciągłej fermentacji winiarskiej za pomocą drożdży unieruchomionych na szkle piankowym. Nastawy przygotowano z soku jabłkowego odtworzonego z koncentratu z dodatkiem sacharozy. Fermentację prowadzono z użyciem drożdży Saccharomyces cerevisiae rasy S.o./1 AD. Fermentację przerwano po 33 dniach. W trakcie procesu fermentacji badano: liczbę komórek drożdży i ich aktywność w poszczególnych kolumnach fermentora, zawartość cukrów ogółem, cukrów redukujących, sacharozy, ekstraktu ogólnego, kwasowość lotną i ogólną, zawartość SO2 wolnego i związanego, azotu ogólnego i aminokwasowego, aldehydów, garbników i diacetylu. Przeprowadzono ocenę organoleptyczną wina. Dokonano też pomiarów barwy nastawu i wina. W wyniku badań stwierdzono, że białe szkło piankowe jest przydatne do unieruchamiania drożdży.
EN
The aim of this work was to define the possibility of leading the permanent fermentation with the use of the yeast immobilised on foam glass. The fermentation set was prepared with apple juice reproduced of concentrated juice with addition of saccharose. Fermentation was leaded with the use of the yeast Saccharomyces cerevisiae. Fermentation was stopped in 33rd day of process. In the course of the process there were researched the contents of total and reducing sugar, saccharose, total extract, volatile and total acidity, free and connected SO2, total and aminoacid N2, aldehydes, diacetyl and tannins. There was evaluated with organoleptic assessment. The colours of the set and the wine were measured as well. In the result of these researches there was stated that white foam glass is useful to immobilise the yeast in the wine fermentation process.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

44

Numer

06

Opis fizyczny

s.14-17,rys.,tab.,wykr.

Twórcy

autor
  • Szkola Glowna Gospodarstwa Wiejskiego, 02-766 Warszawa, ul.Nowoursynowska 166
autor
autor

Bibliografia

  • [1] Bakoyianis V. i in.: J. Agric. Food Chem., 1992, 40, 1293.
  • [2] Bugajewska A.: Wpływ wysokich stężeń cukrów, wybranych aktywatorów i zabiegów selekcyjnych na wyniki fermentacji nastawów winiarskich oraz niektóre cechy drożdży. Rozprawa doktorska, WTŻ SGGW, 1998.
  • [3] Bugajewska A., Wzorek W.: Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzyw- ny 1997,41,(6), 11.
  • [4] Divies Ch. i in.: Critical Reviews in Biotechnology 1994, 14, 135.
  • [5] Doran P. M.: Biotech, and Bioeng., 1986, 28,(1), 73.
  • [6] Dubois C. і in.: Sciences des Aliments, 1992, 12, (3), 467.
  • [7] Klein J. і in.: European J. App. Microb. and Biotech., 1983, 18, 86.
  • [8] Lipiec M.: Prace Inst. Lab. Bad. Przem. Spoż., 1969, 19, (3), 445.
  • [9] Lipiec M., Krawczyk W.: Prace Inst. Lab. Bad. Przem. Spoż., 1971, 21, (1), 53.
  • [10] Malik F. i in.: Mostgaerung. Wein Wissenschaft 1992, 47, (1), 28.
  • [11] Martakov A. A.: Vinodelie i Vinogradarstvo SSSR 1970, ЗО, (7), 19.
  • [12] Nagashima M. і in.: Biotech, and Bioeng., 1984, 26, (8), 992.
  • [13] Ogbonna J. C. і in.: J. Ferment. Bioeng., 1989, 67, (2), 92.
  • [14] Ogbonna J. C. і in.: American Journal Enology and Viticulture, 1989,40, (4), 292.
  • [15] Olejnik A., Czaczyk K.: Przem. Spoż., 1998, 52, (1), 39.
  • [16] PN-A-79121: Wino owocowe.
  • [17] Ribereau-Gayon J.: Vinodelie. Tłumaczenie z j. francuskiego, Piščevaja Pro- myšlennost' , Moskva, 1971.
  • [18] Rosini G.: App. Microb. and Biotech., 1986, 24, 140.
  • [19] Rostkowska-Demner E.: Wpływ wybranych metod oksydacji biologicznej na skład i jakość win owocowych. Praca doktorska, SGGW, Warszawa, 1996.
  • [20] Sroka W., Rzędowski W.: PFiOW 1991, 35,(12), 13.
  • [21] Sroka W., Rzędowski W.: PFiOW 1991, 35, (8), 8.
  • [22] Wzorek W., Pogorzelski E.: Technologia winiarstwa gronowego i owocowego. SIGMA-NOT, Warszawa, 1995-1998.
  • [23] Wzorek W., Rostkowska-Demner E.: Próby zastosowania szkła piankowego jako nośnika drożdży w oksydacji biologicznej win owocowych. Doniesienie na XXIV Sesję KTiChŻ PAN, Wrocław, 1993, s. 250.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-ea498d22-9e29-40c6-8ae3-3caeb62f9027
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.