PL
Celem pracy była ocena wartości odżywczej i dietetycznej racji pokarmowych kobiet i mężczyzn chorujących na cukrzycę typu 2, a także określenie związku wybranych parametrów żywieniowych i aktywności fizycznej ze wskaźnikami antropometrycznymi świadczącymi o wielkości i typie otłuszczenia ciała badanych. W badaniu wzięło udział 42 pacjentów poradni diabetologicznej (22 kobiety i 20 mężczyzn). Wartość żywieniowa racji pokarmowych nie spełniała założeń diety cukrzycowej ze względu na zbyt wysoką podaż sacharozy i udział energii z tłuszczu oraz niedobory witamin z grupy B. Stopień otłuszczenia ciała (BMI lub odsetek tkanki tłuszczowej) korelował z aktywnością fizyczną, odsetkiem energii z białka i sacharozy, spożyciem wapnia oraz witaminy B1 jedynie w grupie chorujących na cukrzycę kobiet.
EN
The aim of the study was to assess the nutritional and dietary value of home diets of female and male patients with type 2 diabetes as well as the relationship between selected nutritional and physical activity parameters with anthropometric measures referred to the extent and type of body adiposity. 42 patients of health centre for diabetic mellitus treatment (22 women and 20 men) participated in the study. Nutritive value of diets did not meet the dietary recommendations for diabetic patients because of to high supply of saccharose and energy from fat and the deficiency of vitamins B. The extent of body adiposity (BMI or percent of body fat mass) was correlated with physical activity, percent of energy from protein and saccharose, calcium and vitamin B1 intake, only in group of diabetic women.