PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników

Czasopismo

2009 | 55 | 3 |

Tytuł artykułu

Antioxidant activity and total phenolic content of Rheum palmatum roots

Warianty tytułu

PL
Aktywnosc antyoksydacyjna korzeni rzewienia dloniastego [Rheum palmatum L.]

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
The aim of our work was to investigate the antioxidant activity of Rheum palmatum extracts. Antiradical activity against DPPH and ABTS radicals, reducing power FRAP and total phenolic contents, were investigated in one-, two- and three-year-old roots of rhubarb fertilized with nitrogen at the rates of 50, 100 and 200 kg N/ha. It was proved that nitrogen dose as well as the age of plantation did significantly influence antioxidant activity and total phenolic of root extracts. The highest values were determined in one-year-old plants, antioxidant activity ranged the level of 112–203 µM Trolox/g and total phenolic compounds average content was 22 mg GAE/g FW. Two-year-old roots were characterized by 3–11%, and three-year-old ones by 15–23% lower antioxidant activity and phenolic compounds content. When nitrogen dose increased, polyphenols content, DPPH and FRAP values increased as well, although, ABTS showed a different tendency.
PL
Celem badań była ocena aktywności antyoksydacyjnej oraz zawartości polifenoli w ekstraktach z korzeni rzewienia dłoniastego. Aktywność antyoksydacyjna mierzona testami ABTS, DPPH i FRAP i zawartość polifenoli ogółem, była oceniana w roślinach jedno-, dwu-, i trzyletnich nawożonych azotem w dawce 50, 100, 200 kg N/ha. Stwierdzono, że zarówno dawka azotu jak i wiek rośliny miały istotny wpływ na aktywność antyoksydacyjną i poziom polifenoli w surowcu. Największą aktywność antyoksydacyjną 112–203 µM Trolox/g stwierdzono u roślin jednorocznych. Również u tych roślin odnotowano największą zawartość polifenoli (22 mg GAE/g św. m.). U roślin dwuletnich wartości te były o mniejsze o 3 i 11%, zaś u trzyletnich o 15 i 23%. Wraz ze wzrostem dawki azotu wzrastała aktywność antyoksydacyjna (testy DPPH i FRAP) i zawartość polifenoli.

Wydawca

-

Czasopismo

Rocznik

Tom

55

Numer

3

Opis fizyczny

p.200-205,ref.

Twórcy

  • Wroclaw University of Environmental and Life Sciences, Norwida 25/27, 50-375 Wroclaw, Poland
autor

Bibliografia

  • 1. Kohlmünzer S. Farmakognozja. Warszawa 1993.
  • 2. Lin LY, et al. Phenols from the roots of Rheum palmatum attenuate chemotaxis in rat hepatic stellate cells. Planta medica 2008, 74, 10, 1245.
  • 3. Macku J, Krejča J. Atlas roślin leczniczych. Wrocław 1989.
  • 4. Arosio B, et al. Aloe-emodin quinone pretreatment reduces acute liver injury induced by carbon tetrachloride. Pharmacol Toxicol 2000; 85:229.
  • 5. Lee HZ, et al. Effects and mechanisms of aloe-emodin on cell death in human lung squamous cell carcinoma. Eur J Pharmacol 2001; 431:287.
  • 6. Miyazawa M, et al. Volatile components of the rhizomes of Rheum palmatum L. Flav Fragr J 1998; 11(1):57.
  • 7. YUNMING G, et al. Growth inhibitory effects of gastric cancer cells with an increase in S phase and alkaline phosphatase activity repression by aloe-emodin. Cancer Biol Ther 2007; 6 (1): 85.
  • 8. Matsuda H, et al. Antioxidant constituents from rhubarb: structural requirements of stilbenes for the activity and structures of two new anthraquinone glucosides. Bioorg Med Chem 2001; 9(1): 41.
  • 9. OZTURK M, et al. Antioxidant activity of stem and root extracts of Rhubarb (Rheum ribes): An edible medicinal plant. Food Chem 2007; 103:623.
  • 10. Slinkart K, Singleton VL. Total phenol analysis: automation and comparison with manual method. Am J Enol Viticult 1977; 28:49-55.
  • 11. Benzie IFF, Strain JJ. The ferric reducing Ability of plasma (FRAP) as a measure of “Antioxidant Power”: the FRAP assay. Anal Biochem 1996; 239:70.
  • 12. Re R, et al. Antioxidant activity applying an improved ABTS radical Cation decolorization assay. Free Rad Biol Med 1999; 26:1231.
  • 13. Yen GC, Chen HY. Antioxidant activity of various tea extracts in relation to their antimutagenicity. J Agric Food Chem 1995; 43:27.
  • 14. Cai Y, et al. Antioxidant activity and phenolic compounds of 112 traditional Chinese medicinal plants associated with anticancer. Life Sci 2004; 74:2157.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-e927770a-8b41-486e-9fb8-6f3513c4fc0a
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.