PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2002 | 09 | 1 |

Tytuł artykułu

Jakosc sensoryczna rynkowych sokow jablkowych i pomaranczowych

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Przeprowadzono analizę profilową jakości sensorycznej 25 soków jabłkowych i 27 soków pomarańczowych różnych producentów, dostępnych na rynku w styczniu 2001 r. Stwierdzono znaczne zróżnicowanie zarówno jakości ogólnej, jak i wiodących jej wyróżników (zarówno pozytywnych, jak i negatywnych) w obu rodzajach soków. Normatywne wskaźniki jakości soków, ekstrakt i kwasowość, nie wykazały wyraźnej zależności z ogólną jakością sensoryczną. W sokach jabłkowych (opakowania 1 1) nie stwierdzono różnic w ich charakterystyce sensorycznej, uzasadniających różnice cenowe; natomiast soki pomarańczowe wyższej grupy cenowej (>3 zł/l) wykazały wyraźnie wyższą i bardziej wyrównaną jakość sensoryczną.
EN
25 apple and 27 orange juices of various brands available on the Polish market in January 2001 were analysed for their sensory characteristics using sensory profiling method (QDA). Remarkable differences in overall quality as well in key attributes (positive and negative ones) have been observed in both kinds of juice. Sensory quality did not show a relationship with normative quality indices as extract and acidity. In apple juices there were no differences in sensory characteristics observed justifying differences between their lower and upper price class, whereas orange juices belonging to upper price class (>3PLN/l) had definitely higher and more uniform sensory quality.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

09

Numer

1

Opis fizyczny

s.34-51,tab.,rys.,bibliogr.

Twórcy

  • Instytut Rozrodu Zwierzat i Badan Zywnosci PAN, ul.Tuwima 10, 10-747 Olsztyn
autor

Bibliografia

  • [1] Baryłko-Pikielna N.: Sensoryczna analiza profilowa i ocena konsumencka w opracowywaniu nowych produktów żywnościowych. Materiały Konferencji „Food product development - Opracowywanie nowych produktów żywnościowych”, Akademia Rolnicza, Poznań, 1995, 207-220.
  • [2] Baryłko-Pikielna N., Matuszewska I., Szczecińska A., Radzanowska J.: Consumer responses and sensory characteristics of low-fat and full-fat soft margarines and mixed spreads. Polish J. Food Nutr. Sci., 6/47, 1997, 129-140.
  • [3] Czeszewski K., Stecki W.: Rynek napojów bezalkoholowych w Polsce na tle tendencji ogólnoeuropejskich (1). Przem. Ferm. Owoc.-Warz., 41, 1997, 32-34.
  • [4] Górska-Warsewicz H.: Soki, napoje, nektary - preferencje konsumenckie. Przem. Spoż., 54, 2000, 45-46.
  • [5] Kowalska A.: Zmiany zachodzące na krajowym rynku soków. Przem. Ferm. Owoc.-Warz., 41, 1997, 35-36.
  • [6] Meilgaard M., Civille G.V., Carr B.T.: Sensory evaluation techniques. CRC Press, Inc. Boca Raton, USA, 1991,220.
  • [7] Matuszewska I., Zacharewicz E., Baryłko-Pikielna N.: Effect of various sensory attributes on overall acceptance of fruit and vegetable juices. 9th World Congress of Food Science and Technology, Budapeszt, Węgry, 29.07.-4.08.1995.
  • [8] Matuszewska I., Szczecińska A., Baryłko-Pikielna N.: Przydatność sensorycznej metody profilowej w interpretacji preferencji konsumenckich wybranych produktów. Żywność. Technologia. Jakość, 1 (14), 1998, 5-21.
  • [9] Matuszewska I., Szczecińska A.: Jakość sensoryczna krajowych soków warzywnych i owocowych. W: Soki warzywne i owocowe a zdrowie. Praca pod red. I. Nadolnej i L. Szponara, Prace IŻŻ, 1998, 81-111.
  • [10] Notatka: Badania marketingowe rynku soków owocowych i warzywnych. Przem. Ferm. Owoc.-Warz., 41, 1997, 34-35.
  • [11] Szponar L., Nadolna I.: Rola warzyw i owoców oraz ich przetworów w racjonalnym żywieniu i zapobieganiu chorobom na tle wadliwego żywienia. W: Soki warzywne i owocowe a zdrowie. Praca pod red. I. Nadolnej i L. Szponara, Prace IŻŻ, 1998, 7-38.
  • [12] Troszyńska A., Honke J., Kozłowska H.: Naturalne substancje nieodżywcze (NSN) pochodzenia roślinnego jako składniki żywności funkcjonalnej. Wiad. Ziel., 5, 2001, 2-5.
  • [13] Zmarlicki K.: Polish consumer preferences on the fruit juice market. In: Proceedings of the International Symposium „Fruit and vegetable juices and drinks - today and in the XXI century” (L. Michalczuk i W. Płocharski, wyd.), 20-22.10. 1999, Rytro, Polska, 1999, 327-331.
  • [14] ISO/DIS 13299:1998: Sensory analysis - Methodology - General quidance for establishing a sensory profile.
  • [15] PN-90/A-75101/04: Przetwory owocowo-warzywne. Przygotowanie próbek i metody badań fizykochemicznych. Oznaczanie kwasowości ogólnej.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-e8ff4617-3378-4cf4-9b73-d35d44a11737
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.