PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2006 | 62 | 12 |

Tytuł artykułu

Wplyw rasy i genotypu krow oraz liczby komorek somatycznych na wybrane cechy siary

Warianty tytułu

EN
Influence of cow breed, genotype and somatic cell count on chosen traits of colostrums

Języki publikacji

PL

Abstrakty

EN
The effects of cow breed and genotype as well as udder health on yield, chemical composition and immunological value of the colostrum in the first day of lactation were analyzed. The investigations were carried out on 32 Black-and-White and Red-and-White cows kept on a dairy cattle farm in southwestern Poland. A significant effect of animals’ breed on fat content and somatic cell count in the colostrums’ was found. The colostrums’ yield in the first two milkings, somatic cell count, immunoglobulins and α-laktoalbumins content differed significantly between cows from different genetic groups that may have an influence on the development and health of calves. The high somatic cell count (>1.0 mln SCC/ml) caused a significant decrease of colostrum’s yield, density and nutrient content that reduced the colostrum’s immunological and nutritive value.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

62

Numer

12

Opis fizyczny

s.1403-1406,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Akademia Rolnicza, ul.Chelmonskiego 38 C, 51-630 Wroclaw
autor
autor

Bibliografia

  • 1.Adamski M., Rząsa A.: Wstępne badania nad porównaniem wartości i składu chemicznego siary krów mięsnych i mlecznych. Mat. konf. Pastvina a zviøe, Brno 2004, s. 184-187.
  • 2.Ali A. K. A., Shook G. E.: An optimum transformation for somatic cell concentration in milk. J. Dairy Sci. 1980, 63, 487-490.
  • 3.Balbierz H., Nikołajczuk M., Zieliñski J.: Wpływ przebytych schorzeñ gruczołu mlekowego na skład białek serwatki siary krów. Medycyna Wet. 1982, 38, 439-441.
  • 4.Brzozowski P., Ludwiczuk K., Zdziarski K.: Liczba komórek somatycznych w mleku krów objętych oceną użytkowości mlecznej w Polsce Centralnej. Zesz. Nauk. Prz. Hod. PTZ 1999, 44, 83-90.
  • 5.Czaplicka M.: Genetyczne i środowiskowe uwarunkowania stanu zdrowotnego wymienia krów i mieszañców cb × hf. Praca. hab. UWM Olsztyn 1999, nr 24, s. 90.
  • 6.Fleenor W. A., Stott G. H.: Hydrometer test for estimation of immunoglobulin concentration in bovine colostrum. J. Dairy Sci. 1980, 63, 973-977.
  • 7.Guliñski P., Dobrogowska E., Nasiłowska U.: Zawartośćimmunoglobulin w siarze krów w zależności od wieku i udziału krwi holsztyñsko-fryzyjskiej. Zesz. Nauk. Prz. Hod. 2004, 74, 97-102.
  • 8.Kuczaj M.: Wpływ rasy i laktacji krów mlecznych na wybrane cechy mleka. Medycyna Wet. 2002, 58, 628-631.
  • 9.Ludwiczuk K., Brzozowski P., Zdziarski K.: Wpływ wybranych czynników na wydajnośćmleczną, zawartośćkomórek somatycznych i skład chemiczny mleka pozyskiwanego od krów rasy cb oraz mieszañców rasy cb i hf o różnym udziale genów bydła rasy hf. Zesz. Nauk. Prz. Hod. PTZ 2001, 55, 123- -130.
  • 10.Maunsell F. P., Morin D. E., Constable P. D., Hurley W. L., McCoy G. C., Kakoma I., Issacson R. E.: Effects of mastitis on the volume and composition of colostrum produced by Holstein cows. J. Dairy Sci. 1998, 81, 1291- -1299.
  • 11.Mroczkowski S., Piwczyñski D., Sawa A., Heller K.: Współzależności między liczbą komórek somatycznych a cechami mleczności krów ze stad RSP Lubiñ. Zesz. Nauk. Prz. Hod. PTZ 1999, 44, 165-173.
  • 12.Muller L. D., Ellinger D. K.: Colostral immunoglobulin concentrations among breeds of dairy cattle. J. Dairy Sci. 1981, 64, 1727-1730.
  • 13.Namiotkiewicz J., Chrząszcz E., Kistowski T.: Wpływ różnego przygotowania krów do laktacji na ich produkcyjnośæ. Rocz. Nauk. Zoot., Monografie i rozprawy 1989, 27, 21-42.
  • 14.Preś J, Szulc T., Dobicki A.: Wpływ zwiększonego udziału białka w żywieniu wysoko wydajnych krów na skład siary, mleka i ich produkcyjność. Rocz. Nauk. Zoot. 1995, 22, 171-182.
  • 15.Rajala P., Castren H.: Serum immunoglobulin concentrations and health of dairy calves in two management system from birth to 12 weeks of age. J. Dairy Sci. 1995, 78, 2727-2744.
  • 16.Sawa A., Chmielnik H., Bogucki M., Cieślak M.: Wpływ wybranych czynników pozagenetycznych na wydajnośæ, skład i zawartość komórek somatycznych w mleku wysoko wydajnych krów. Zesz. Nauk. Prz. Hod. PTZ 2000, 51, 165-169.
  • 17.Sawa A., Piwczyñski D.: Komórki somatyczne a wydajnośći skład mleka mieszañców cb × hf. Medycyna Wet. 2002, 58, 636-640.
  • 18.Sawicki T.: Wpływ okresu zasuszenia krów na poziom białek surowicy krwi i serwatki siary. Zesz. Nauk. AR Wrocław, Weterynaria 1985, 42, 131-147.
  • 19.Szulc T., Bojda L., Zachwieja A.: Zmiany w składzie i wartości siary krów w zależności od czasu i sposobu ich dojenia. Rocz. Nauk. Zoot., Monogr. i Rozpr. 1989, 27, 121-131.
  • 20.Szulc T., Małyszko W., Chudoba-Drozdowska B., Janeczek W.: Zmiany w składzie siary i poziomie białek w surowicy krwi ich cieląt w zależności od utrzymania i stanu zdrowia krów przed porodem. Zesz. Nauk. AR Wroc ław, Zootechnika 1991, 206, 55-61.
  • 21.Zachwieja A.: Uwarunkowania zmienności składu siary krów i poziomu frakcji białkowych w surowicy krwi ich cieląt. Cz. I. Wpływ stada, wieku krów i sezonu ich ocielenia. Zesz. Nauk. AR Wrocław, Zootechnika 1995, 271, 155-175.
  • 22.Zachwieja A., Szulc T., Dobicki A.: Skład siary krów żywionych przed porodem paszą z dodatkiem Flavomycyny lub Toyoceryny a poziom immunoglobulin w surowicy krwi ich cieląt. Pr. Mat. Zoot. 1997, 51, 551-557.
  • 23.Zachwieja A.: Współzależnośćmiędzy cechami fizykochemicznymi i biologicznymi siary krów a poziomem immunoglobulin w surowicy ich cieląt. Zesz. Nauk. AR Wrocław 2004, 495, s. 79.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-e8ccb0dc-2e72-4ac7-b87f-58c4fa65194c
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.