PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników

Czasopismo

2009 | 55 | 4 |

Tytuł artykułu

The qualitative and quantitative analysis of phenolic acids and flavonoids in Cirsium spp.

Autorzy

Warianty tytułu

PL
Analiza jakosciowa i ilosciowa kwasow fenolowych i flawonoidow w wybranych gatunkach rodzaju Cirsium spp.

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
Simultaneous identification of eight phenolic acids (gallic, protocatechuic, chlorogenic, p-hydroxybenzoic, vanillic, caffeic, p-coumaric and ferulic) and three flavonoid aglycones (Iuteolin, kaempferol and apigenin) in Et20-fractions of inflorescences and leaves of five species of Cirsium genus - C. arvense, C. oleraceum, C. palustre, C. rivulare and C. vulgare was carried out by HPLC method. Phenolic acids and flavonoids were analyzed also in terms of quantity. The contents of phenolic acids, expressed as cafifeic acid, determined by the spectroscopic method with Arnov's reagent, were higher in leaves than in flower heads of all investigated species and amounted from 0.15% in C. vulgare inflorescences to 1.31% in C. palustre leaves. The flavonoid contents, indicated by Christ-Miiller's method ranged from 16 mg • 100g1 per dry source in C. arvense and C. palustre inflorescences to 70 mg • 100g ' in C. oleroceum Leaves.
PL
Metodą HPLC we frakcjach eterowych z kwiatostanów i liści pięciu gatunkach z rodzaju Cirsium - C. arvense, C. oleraceum, C. palustre, C. rivulare i C. vulgare, zidentyfikowano osiem kwasów fenolowych (galusowy, protokatechowy, chlorogenowy, p-hydroksybenzoesowy, kawowy, p-kumarowy i ferulowy) oraz trzy aglikony flawonoidowe (luteolina, kemfer- ol i apigenina). Przeprowadzono także analizę ilościową fenolokwasów i flawonoidów. Fenolokwasy oznaczono metodą spektroskopową z odczynnikiem Arnova. Ich zawartość była wyższa w liściach niż w koszyczkach kwiatowych i wyniosła od 0.15% w kwiatostan­ach C. vulgare do 1.31% w liściach C. palustre. Zawartość flawonoidów, oznaczona metodą Christa-Miillera, wyniosła od 16 mg na 100 g suchego surowca w koszyczkach C. arvense i C. palustre do 70 mg na 100 g surowca w liściach C. oleraceum.

Wydawca

-

Czasopismo

Rocznik

Tom

55

Numer

4

Opis fizyczny

p.32-37,fig.,ref.

Twórcy

autor
  • Medical University of Bialystok, Mickiewicza 2a, 15-089 Bialystok, Poland
autor

Bibliografia

  • 1. Rutkowski L. Klucz do oznaczania roślin naczyniowych Polski niżowej. Warszawa 2004.
  • 2. Ożarowski A, Jaroniewski W. Rośliny lecznicze i ich praktyczne zastosowanie. Instytut Wydawniczy Związków Zawodowych, Warszawa 1989:281-3.
  • 3. Nazaruk J, Czechowska SK, Markiewicz R, Borawska MH. Polyphenolic compounds and in vitro antimicrobial and antioxidant activity of aqueous extracts from leaves of some Cirsium species. Nat Prod Res 2008; 22:1583-8.
  • 4. Nazaruk J. Antioxidant activity and total phenolic content in Cirsium five species from north-east region of Poland. Fitoterapia 2008; 79:194-6.
  • 5. Bohm BA, Stuessy TF. Flavonoids of the Sunflower Family (Asteraceae). Wien 2001:223.
  • 6. Jordon-Thaden IE, Louda SM. Chemistry of Cirsium and Carduus: a role in ecological risk assessment for biological control of weeds? Biochem Syst Ecol 2003; 31:1353-96.
  • 7. Nazaruk J, Gudej J. Flavonoid compounds from the flowers of Cirsium rivulare (Jacq.) All. Acta Pol Pharm 2003; 60:87-9.
  • 8. Nazaruk J, Jakoniuk P. Flavonoid composition and antimicrobial activity of Cirsium rivulare (Jacq.) All. flowers. J Ethnopharmacol 2005; 102:208-12.
  • 9. Wen D, Li C, Di H, Liao Y, Liu H. A universal HPLC method for the determination of phenolic acids in compound herbal medicines. J Agrie Food Chem 2005; 53:6624-9.
  • 10. Polish Pharmacopoeia VI. Polskie Towarzystwo Farmaceutyczne, Warszawa 2002:150, 897.
  • 11. Hirano T, Higa S, Arimitsu J, Naka T, Sima Y, Ohshima S, Fujimoto M, Yamadori T, Kawase I, Tanaka T. Flavonoids such as luteolin, fisetin and apigenin are inhibitors of interleukin-4 and interleukin-13 production by activated human basophils. Int Arch Allergy Immunol 2004; 134:135-40.
  • 12. ColetaM,CamposMG,CotrimMD,LimaTC,CunhaAP.Assessmentofluteolin(3',4',5,7-tetrahydroxyflavone) neuropharmacological activity. Behav Brain Res 2008; 189:75-82.
  • 13. Duke JA. Handbook of biologically active phytochemicals and their activities, CRC Press, Boca Raton 1992: 135.
  • 14. Tanaka T, Kojima T, Kawamori T, Yoshimi N, Mori H. Chemoprevention of diethylnitrosamine-induced hepatocarcinogenesis by a simple phenolic acid protocatechuic acid in rats. Cane Res 1993; 53:2775-9.
  • 15. Morton LW, Abu-Amsha Caccetta R, Puddey IB, Croft KD. Chemistry and biological effects of dietary phenolic compounds: relevance to cardiovascular disease. Clin Exp Pharmacol Physiol 2000; 27:152-9.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-e7fdbe14-0227-41d5-bfe2-123fb02cc645
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.