EN
The present study investigated the effect of Ca2+, Mg2+, Zn2+, Mn2+, Co2+ and Cu2+ on protein and trehalose synthesis, fermentation activity and biomass yield in two strains of baker's yeast Saccharomyces cerevisiae cultured on synthetic Rose's medium. The experiments showed an increase in trehalose content (by 15-60%) and fermentation activity (by 20-50%) in yeast cultured on the medium supplemented with Mg2+, Zn2+ and Mn2+. Ion pairs, and especially Zn2+ and Mn2+, exerted positive synergistic action on fermentation activity and volume of trehalose synthesis. The addition of Mn2+ or Zn2+ (10-20 µM) to the medium reduced negative effects of the increased concentrations of Cu2+ and Co2+ on the cells of the tested yeast.
PL
Badano wpływ Ca2+, Mg2+, Zn2+, Mn2+ oraz Co2+ i Cu2+ (pojedyncze pierwiastki, pary jonowe oraz mieszaniny) na niektóre cechy jakościowe drożdży piekarskich Saccharomyces cerevisiae po hodowli dynamicznej w syntetycznym podłożu Rose'a (30 h, 30°C, 180 cykli/min). Otrzymaną po namnożeniu biomasę odwirowywano, przemywano i oznaczano zawartość białka (metoda Kjeldahla), trehalozy (polarymetrycznie), aktywność fermentacyjną (gazometrycznie) oraz plon drożdży. Stężenie metali określano metodą atomowej spektroskopii absorbcyjnej (ASA). Wykazano, że istnieje zależność między składem jonowym podłoża hodowlanego, a aktywnością drożdży, plonem biomasy oraz zawartością trehalozy i białka. Korzystnie oddziaływały na syntezę trehalozy i aktywność fermentacyjną jony Mg2+, Zn2+ i Mn2+, jak również Cu2+ (tab. 2). Pary jonowe Zn2+ i Co2+, a szczególnie Zn2+ i Mn2+ wykazują dodatni efekt synergiczny w stosunku do aktywności fermentacyjnej badanych szczepów drożdży (tab. 3). Uzupełnienie podłoża Rose'a w mieszaniny pierwiastków, głównie z udziałem Mn2+ + Mg2++ Zn2+ (tab. 3) wpływało korzystnie na syntezę trehalozy - wzrost zawartości od 15 do 60% (100% próba kontrolna) oraz aktywność fermentacyjną sacharozy i maltozy - zwiększenie aktywności od 20 do 50 % (tab. З i 4). Różnorodny skład jonowy pożywek hodowlanych (mieszaniny jonowe) zmniejszał ich toksyczność podczas wzrostu drożdży piekarskich Saccharomyces cerevisiae rasy B1 i hybrydu YT.