PL
W pracy zaprezentowano próbę opracowania systemu oceny odmian ziemniaka. Może być on wykorzystany w procesie doboru odmian do uprawy. Proponowany syntetyczny wskaźnik waloryzacji odmian jadalnych uwzględnia łącznie 20 cech ujętych w trzech grupach: morfologia (wygląd) bulw, jakość kulinarna, czynniki technologiczne ułatwiające produkcję. W warunkach rosnącej konkurencji na rynku najważniejsze znaczenie będą miały istotne dla odbiorcy (konsumenta) cechy jakościowe. Opracowany ranking wskazuje, że odmiany jadalne wyhodowane w Polsce pod względem ocenianych cech są porównywalne z odmianami zagranicznymi.
EN
An attempt to create the system of estimation of potato varieties is presented. It can be used in the process of selection of varieties for cultivation. The suggested synthetic index of valorization of table potato varieties includes 20 factors divided into 3 groups: morphology, cooking quality of tubers, technological factors that make the production easier. The most important for a purchaser (consumer) will be the quality, due to the growing competitiveness on the market. The created ranking indicates that table potato varieties cultivated in Poland are comparative to foreign varieties, as far as the estimated factors are concerned.