PL
Brak jest jednoznacznej definicji jakości, jak również nie ma uznanych powszechnie metod jej pomiaru. W badaniach mierzy się cechy produktu, które wpływają na jakość. Wykorzystuje się zarówno metody instrumentalne, jak i metody sensoryczne. Dąży się do obiektywizacji pomiaru jakości i rozszerza zakres ocenianych parametrów przygotowując partie towaru do handlu. Poza sortowaniem dotyczącym wielkości i wybarwienia wprowadza się do praktyki sortowanie owoców wg parametru jędrności. Bliskie zastosowaniu w praktyce na liniach sortowniczych są metody optyczne z wykorzystaniem bliskiej podczerwieni i programów komputerowych do badania zawartości ekstraktu w owocach. Jakość owoców i otrzymanych z nich produktów w dużym stopniu decyduje o możliwościach ich sprzedaży. Różne czynniki, zależne i niezależne od producenta oddziałują na roślinę i wpływają na wygląd, smakowitość, teksturę i choroby fizjologiczne owoców. Największe znaczenie mają czynniki genetyczne i stopień dojrzałości. O jakości owoców, szczególnie jagodowych i możliwościach ich zagospodarowania decyduje sposób postępowania po zbiorze. I tak natychmiastowe schłodzenie owoców miękkich po zbiorze rozszerza możliwości ich zagospodarowania w stanie świeżym, w tym z przeznaczeniem na eksport. Wprowadza się nowe technologie pakowania, przechowywania i przerobu. Pomimo różnic w preferencjach konsumentów w różnych krajach rozwija się globalny handel do czego przyczynia się ujednolicenie ustawodawstwa, giełda, sieć supermarketów czy handel poprzez Internet. Zaostrza się konkurencja na rynku europejskim i w skali całego świata. Okazało się, że normy są znacznie bardziej tolerancyjne niż rzeczywiste wymagania rynku europejskiego.
EN
The sensory and instrumental methods are used in the quality estimate of fruits destined to trade turnover. The quality depends on genetic factors, maturity degree and methods of crop, storing, packing, transport and sale. The new methods are still implemented to satisfy the consumers. The preferences of consumers are different in different countries but the global trade is still developing. The competitiveness on the European and World market is still higher. The standards are more tolerant than real requirement of European market.