PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2006 | 52 | 3 |

Tytuł artykułu

Ocena tusz miesa przeznaczonego do konsumpcji w kierunku obecnosci larw wlosni metoda kompresorowa i wytrawiania

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

EN
Evaluation of the meat carcasses assigned for consumption towards the presence of Trichinella larvae by two methods: trichinoscopy and digestion

Języki publikacji

PL

Abstrakty

EN
The main purpose of this article was to analyse the effectiveness of two methods: trichinoscopy and digestion method for control of animal trichinellosis. It was established that the using of magnetic stirrer improved the digestion of meat and shortened the digestion to 90-100 minutes. It is worthy of notice that the digestion method is three to four times more sensitive than the traditional trichinoscopy. In the years 1999-2004 Trichinella larvae were found in pork meat 6 times rarely comparing with the years 1990-1994. The introduction of digestion method resulted directly in the reduction (4 times) of the Trichinella infection in humans in the years 2000-2004 comparing with the years 1990-1994. The ELISA test appeared to be also very useful for epidemiological studies on Trichinella infection in animals and humans.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

52

Numer

3

Opis fizyczny

s.199-204,rys.,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Akademia Rolnicza, ul.Dr.Judyma 6, 71-466 Szczecin

Bibliografia

  • [1] Kozar Z. 1961. Wolne od włośni. Medycyna Weterynaryjna 17: 332-336.
  • [2] Köhler G. 1979. Utersuchungen mit der Stomacher-methode im Vergleich zu anderen direkten Verfahren beim Nachweis der Trichinellose des Schweines. Die Fleischwirtschaft 59: 1258-1263.
  • [3] Knapen van F., Franchimont J.H., Ruitenberg E.J. 1981. The reliability of the enzyme linked immunosorbent assay (ELISA) for detection of swine trichinellosis. Trichinellosis 5: 399-404.
  • [4] Köhler G. 1977. Zur Effektivität der Verdaungsmethode beim Nachweis der Trichinellose des Schlachtschweines. Die Fleischwirtschaft 57: 421-423.
  • [5] Rozporządzenie Komisji (WE) NR 2075/2005 z dnia 5 grudnia 2005 stanowiące szczególne przepisy dotyczące urzędowych kontroli w odniesieniu do włośni w mięsie: 60-82.
  • [6] Ramisz A., Zemburowa K., Van Knapen F. 1993. Epizootiologiczne badania nad włośnicą u koni. Annales Scientiarum Stetinenses 8: 57-63.
  • [7] Knapen van F., Franchimont J.H. 1988. Trichinella spiralis infection in horses. Trichinellosis 7: 376-381.
  • [8] Ramisz A., Szymborski J. Balicka-Ramisz A. 2001. Epidemiological studies on trichinellosis among swine, wild boars and humans in Poland. Parasite 8: 90-91.
  • [9] Cabaj W., Moskwa B., Pastusiak K., Bień J. 2005. Włośnica u zwierząt wolno żyjących stałym zagrożeniem zdrowia ludzi w Polsce. Kosmos 54: 95-103.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-e4ccdb40-bf00-44eb-a469-10cff71498a8
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.