PL
Znajdująca się w obrocie handlowym żywność winna być bezpieczna dla zdrowia konsumenta i odżywczo wartościowa. Gwarancje tego bezpieczeństwa i zalet żywieniowych daje państwo nadzorujące jej produkcję i obrót, a przede wszystkim producent i sprzedawca. Gwarancje dla konsumenta formalnie określa prawo żywnościowe odwołujące się w sprawach szczegółowych do przepisów i norm opisujących pożądaną jakość żywności lub sposoby jej wytworzenia i postępowania z nią. Obecnie polskie prawo żywnościowe podlega i jakiś czas będzie jeszcze podlegało modyfikacjom wynikającym z zobowiązań zawartych w umowie stowarzyszeniowej z Unią Europejską z grudnia 1991 r. Prawo żywnościowe Unii też jest w trakcie doskonalenia. Brzemiennymi w skutki były kolejne decyzje organów Unii, poczynając od werdyktu Trybunału w sprawie „Cassis de Dijon", a kończąc na dyrektywie z 1993 r. dotyczącej higieny procesu wytwarzania produktów spożywczych. Obowiązujące w Unii od 1978 r., a od niedawna i u nas, przepisy o znakowaniu żywności i przewidywane doskonalenie tych przepisów powodują, że producent bezpośrednio informuje konsumenta o tym, co mu oferuje i jak konsument ma z tym postępować, by w pełni były spełnione jego oczekiwania. Ta bezpośredniość deklaracji jakościowej na etykiecie pozwala na ograniczenie lub zmodyfikowanie roli normy - dokumentu u nas jeszcze najczęściej obligatoryjnego lub zawierającego obligatoryjne dyspozycje, a więc spełniającego funkcje przepisu prawa żywnościowego. W tej sytuacji pożądane funkcje norm to ujednolicenie procedur badania jakości oraz ewentualnie zapis sposobu produkcji i wymagań jakościowych dla produktów tradycyjnych podlegających ochronie. Jednocześnie rozbudowane i uszczegółowione przepisy techniczne produkcji i komercjalizacji żywności, wymagania odnośnie do zdrowotności oraz procedury urzędowego nadzoru, oparte na zasadach uzgodnionych na forum komisji Codex Alimentarius winny z czasem wejść w życie jako nowe polskie prawo żywnościowe zharmonizowane z przepisami Unii Europejskiej, a zgodnie z porozumieniem z Marakeszu z kwietnia 1994 r. w sprawie GATT, z przepisami obowiązującymi w całym cywilizowanym świecie. Zagadnienia te zostały przedstawione i skomentowane w niniejszym artykule.
EN
Food being in turnover should be safe for the consumer life and have good nutritive value. The government (by controling production and turnover of food ) and also producers and salers give assurance of food security and nutritional quality. Assurances for consumers are defined by food law, which refers detailed questions to rules and standards describing desirable food quality or ways of production and treatment of food. Actually, polish food law has been modified, and it will be modified in future according to agreement of association to the European Union of December 1991. Food law of the European Union has been also improved. Big with consequences there were successive resolutions of the European Union, proceedings from the verdict of the Tribunal on „Cassis de Dijon" case until the direction of 1993 concerning hygiene of food production. The rules on food labeling have been in force in the European Union from 1978 and lately in Poland. As a result of these rules a producer gives information to consumers about the product and about following treatment to satisfy consumer's desires. The information, declared on label, permit to reduce or modify weight of standard as a obligatory rule of food law. So standards ought to unify methods of quality evaluation and to contain procedures of production and requirements of food product quality. In the future the developed and detailed technical rules of production and commerce of food, health requirements and official food control procedures (according to principles of commision of Codex Alimentarius ) should come into force as new polish food law, harmonized with the European Union rules and in accordance with Marakesz agreement (April 1994) on GATT with rules of the whole world. These problems are described and commented in the paper.