PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2007 | 57 | 4[A] |

Tytuł artykułu

Incidence of histopathological changes in longissimus lumborum muscle of wild boar-domestic pig hybrids

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

PL
Czestosc wystepowania zmian histopatologicznych w miesniu Longissimus lumborum swiniodzikow

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
The experiment was carried out on 29 hybrids (21 barrows and 8 gilts) of Duroc sows with wild boar (Sus scrofa ferus L.). All the animals were fed (ad libitum with composed fix) from weaning up to the age of approx. 8 months. The samples of Longissimus lumborum for histopathological study were collected 45 min after slaughter and were frozen with liquid nitrogen. Microscopic preparations were stained according to the Van Gieson method. The following types of histopathological changes were accounted for: changes in fibre size (fibre atrophy, hypertrophy – giant fibres), changes in fibre shape (triangular, trapezoid and elongated fibres), degenerative changes of fibres (necrosis plus phagocytosis, fibre splitting) and connective tissue hypertrophy. Most often appearing pathological change in the muscle was fiber atrophy. It was observed in all animals. The other changes appeared with greater frequency in gilts. Percentage of particular pathological changes was low, 95.84% of normal fibers were found.
PL
Celem pracy było rozszerzenie badań mikrostrukturalnych o badania histopatologiczne mięśnia Longissimus lumborum świniodzików. Badaniami objęto 29 mieszańców (21 kastratów i 8 loszek) pochodzących z krzyżowania loch rasy Duroc z dzikiem europejskim (Sus scrofa ferus). Wszystkie zwierzęta tuczono (żywienie ad libitum mieszanką standardową) do wieku 8-9 miesięcy. 45 minut po uboju z mięśnia najdłuższego z części lędźwiowej (m. Longissimus lumborum – LL) pobrano próbki do badań histopatologicznych i zamrożono je w ciekłym azocie. Następnie sporządzono preparaty mikroskopowe i poddano je barwieniu Van Giesona. Uwzględniono zmiany wielkości włókien mięśniowych (atrofia, hipertrofia – włókna olbrzymie), zmiany kształtu włókien (włókna trójkątne, trapezowate, wydłużone), zmiany degeneracyjne włókien (martwica z fagocytozą, rozszczepienie) oraz przerost tkanki łącznej. Najczęściej występującą zmianą patologiczną w mięśniu świniodzików była atrofia włókien mięśniowych. Obserwowano ją u wszystkich zwierząt. Pozostałe zmiany z większą częstotliwością występowały u loszek. Procentowy udział poszczególnych zmian patologicznych był niski, w badanym mięśniu stwierdzono 95,84% włókien prawidłowych.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

57

Numer

Opis fizyczny

p.49-52,fig.,ref.

Twórcy

autor
  • University of Technology and Life Sciences in Bydgoszcz, 28 Mazowiecka Street, 85-084 Bydgoszcz, Poland
autor

Bibliografia

  • 1. Bogucka J., Kapelański W., Histopathological changes in m. longissimus lumborum of Polish Landrace pigs and Torhyb and Stamboek crossbreeds. Anim. Sci. Pap. Rep. Suppl., 2004a, 22, 67- 72.
  • 2. Bogucka J., Kapelański W., Microstructure traits of m. longissimus lumborum muscle in Polish Landrace and crossbred Stamboek and Torhyb pigs. Anim. Sci. Pap. Rep, 2004b, 22, 419-427.
  • 3. Bogucka J., Kapelański W., Microstructure of longissimus lumborum muscle in pigs of several breeds as related to some meat quality traits. Folia Biol., 2005, 53, 85-90.
  • 4. Bogucka J., Kapelański W., Bocian M., Walasik K.: Pathological changes in the musculus longissimus lumborum of pigs and meat quality. Anim. Sci. 2006a, Suppl. 1, 132-133.
  • 5. Bogucka J., Walasik K., Elminowska – Wenda G,. Kruczyńska M., Pathological changes in the structure of m. semimembranosus from pigs included in the Stamboek and Torhyb breeding programmes. Anim. Sci. Pap. Rep. Suppl., 2006b, 24, 45-52.
  • 6. Dubowitz W., Brooke M., Neville H.E., Muscle Biopsy: A Modern Approach. 1973, W. B. Saunders Company LTD London, Philadelphia, Toronto.
  • 7. Elminowska-Wenda G., Structure traits of longissimus lumborum muscle in wild boar/domestic pig hybrids. Fol. Biol., 2006, 54, 133-137.
  • 8. Kłosowska D., Grześkowiak E., Luther R., Elminowska-Wenda G., Microstructural characteristics of longissimus muscle in synthetic hybrid line (PIC) pigs and meat quality. Pol. J. Food Nutr. Sci., 1998, 7/48, 4 (S), 168-172.
  • 9. Kłosowska D., Kapelański W., Histopathological changes in longissimus muscle in crossbreeds of Polish Large White, Polish Landrace and Duroc breed. 1997, in: Materials of the 48 Meeting of European Association for Animal Production, 25-28 August 1997, Vienna, Austria, pp. 1-7.
  • 10. Kłosowska D., Kłosowski B., Kapelański W., Wegner J., Muscle composition and fiber characteristics m. longissimus lumborum of the pigs different breeds. 1994, in: Proceedings of 2nd International Conference “Influence of genetic and non genetic traits on carcass and meat quality” Siedlce, Poland, pp. 218-223.
  • 11. Kłosowska D., Kłosowski B., Nowak B., Histopatplogical changes in longissimus muscle of Pietrain pigs and its crosses. 1995, in: Proceedings of 2nd Dummerstorf Muscle Workshop Muscle Growth and Meat Quality, 17-19 May 1995, Rostock, Germany, pp. 84-91.
  • 12. Kłosowska D., Kurył J., Cieślak D., Elminowska-Wenda G., Kapelański W., The relationship between polymorphisms in porcine MYOG, MYF-3 and MYF-5 genes and microstructural characteristics of Longissimus muscle – A preliminary study. Proc. 47th ICoMST, August 26th-31st 2001, Kraków, Poland, 142-143.
  • 13. Szmańko T., Wyskiel S., Grajewczyk P., Relationship between the water holding capacity and histological structure of the muscular tissue of fatteners. Prace Mat. Zoot., Zesz. Specj., 2002, 13, 177-183 (in Polish).
  • 14. Walkiewicz A., Wielbo E., Stasiak A., Matyka S., Babicz M., Kasprzak A., Kamyk P., Lechowski J., Łubkowska D., Wild boar x domestic pig crosses – biological and practical aspects – a review. Prace Mat. Zoot., Zesz. Specj., 2004, 15, 65-75 (in Polish).
  • 15. Wielbo E., Lechowski J., Differentiation of physical features of skeleton muscles in wild boar and pure breed L. W. Ann. Univ. Mariae Curie – Skłodowska Lublin, section EE, 2002, 18, 59-67 (in Polish).

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-e3b07912-0090-4350-a54c-42ae593915f8
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.