1. Hoszowski K, Gawron J., Korczyk P.: Analiza czynników ryzyka i częstość występowania osteoporozy kręgosłupa w próbce populacyjnej mieszkańców Warszawy powyżej 50. roku życia. Pol. Tyg. Lekarski, 1993, T. XLVIII. Supl. 3, s. 31-35.
2. Miazgowski T., Napierała K., Czekalski S.: Częstość występowania i czynniki ryzyka osteoporozy w próbce populacyjnej mieszkańców Szczecina powyżej 50. roku życia. Pol. Tyg. Lekarski, 1993, t. XLVIII. Supl. 3, s. 13-15.
3. Narojek L.: Niektóre aspekty uwarunkowań zachowań zdrowotnych. Prace IŻŻ 63, Warszawa, ISBN 83-86060-02-6, 1993.
4. Produkty spożywcze - skład i wartość odżywcza, (pod red. M. Łoś-Kuczery), Warszawa IŻŻ, 1990.
5. Regulacje prawne i wymagania dotyczące przetworów uzupełniających w żywieniu niemowląt i małych dzieci, (pod red. L. Szponara) Warszawa, Wyd. Lekarskie PZWL, 1993.
6. Rogalska-Niedźwiedź M., Charzewska J., Chabros E.: Spożycie mleka i serów przez młodzież - w opinii rodziców. Żywienie Człowieka i Metabolizm 1994.
7. Sekuła W., Niedziałek Z., Figurska K.: Spożycie żywności w Polsce w latach 1950-1991 w przeliczeniu na energię i składniki odżywcze. Prace IŻŻ 59, Warszawa, ISBN 83-86060-00X, 1992.
8. Szponar L., Wysocka B., Kierzkowska E.: Wapń w pożywieniu wybranych grup ludności. Pol. Tyg. Lekarski, 1991, T. XLVI. Nr 30-31, s. 575-578.
9. Szponar L., Pelzner U.: Nutrition quality in children's homes and states youth educational centers in Poland. Polish Journal of Food and Nutrition Sciences, 1994.
10. Szponar L., Turlejska H., Mieleszko T.: Mleko i jego przetwory w żywieniu zbiorowym zamkniętym w Polsce. Przegląd Mleczarski, 1987, Nr 3, s. 28-31.
11. Szponar i wsp. dane niepublikowane, 1991.
12. World Newsletter - Danone - Nutritional and Health Benefits of Yogurt and Fermented Milks - Issue 2, October 1993.