PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2006 | 62 | 05 |

Tytuł artykułu

Walory prozdrowotne produktow owczych

Autorzy

Warianty tytułu

EN
Health-promoting properties of sheep products

Języki publikacji

PL

Abstrakty

EN
Sheep are unique, friendly animals, and sheep products find many uses due to their exceptional value. The most popular sheep product is wool. Sheep wool has particular physicochemical properties, including those of hygroscope and thermoregulation and acts as a natural insulator, providing instant and superior comfort. In addition, it counterbalances the undesirable effects of positive ionization caused by synthetics. Sheep wool has the status of a human-ecological product. Another sheep-specific product is lanolin which has natural moisturizing and occlusive properties making it a perfect carrier of active substances used in cosmetics and drugs. Lamb is highly appreciated for its unique dietary value and is considered to be a luxury meat, of high nutritional value and exceptional sensory properties as well as a rich source of minerals and vitamins. A product that has recently gained wide recognition is sheep colostrum. It contains a proline-rich polypeptide complex, which improves the treatment of Alzheimer’s disease. Sheep milk is a valuable food product and a raw material for products of exceptional nutritional and taste properties as well as being a healthier alternative to cow milk, since it contains higher concentrations of dry matter, fat, amino acids, minerals and vitamins. The valuable health-promoting properties of lamb and sheep milk suggest that sheep can be a source of functional foods. This thesis is confirmed by the fact that they have a favorable fatty acid profile - polyunsaturated n-6 and n-3 fatty acids in particular, as well as high levels of CLA (conjugated linoleic acid), carnitine and orotic acids.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

62

Numer

05

Opis fizyczny

s.516-519,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Uniwersytet Warminsko-Mazurski, ul.Oczapowskiego 5, 10-719 Olsztyn

Bibliografia

  • 1.Anifantakis E. M.: Comparison of the physico-chemical properties of ewes' and cows' milk. Bull. Int. Dairy Fed. 1986, 202, 42-53.
  • 2.Bonczar G., Paciorek A.: Właściwości mleka owczego. Zesz. Nauk. AR Kraków 1999, 360, 37-48.
  • 3.Borys B., Borys A.: Wpływ rasy owiec na wybrane parametry jakości zdrowotnej mięsa jagnięcego. Zesz. Nauk. Prz. Hod. 2002, 63, 69-79.
  • 4.Brzostowski H., Tański Z., Milewski S., Sowińska J.: Meat quality of young Kamieniecka rams and Kamieniecka cross-breeds slaughtered at the age of 50 or 100 days. J. Anim. Feed Sci. 1997, 6, 333-341.
  • 5.Clark E., Steel I.: Investigations into biomechanisms of the moisturizing function of lanolin. J. Soc. Cosmet. Chem. 1993, 44, 181-195.
  • 6.Dybkowska E., Świderski F., Waszkiewicz-Robak B.: Wielokierunkowa aktywność biologiczna wielonienasyconych kwasów tłuszczowych n-3 i n-6, [w:] Immunomodulacja nowe możliwości w ochronie zdrowia. SPW Edycja 2004, 139-147.
  • 7.Fritche J., Steinhart H.: Analysis, occurrence and physiological properties of trans fatty acid (TFA) with particular emphasis on conjugated linoleic acid (CLA) - a review. Fett/Lipid 1998, 8, 190-210.
  • 8.Furlong J. H.: Acetyl L-carnityne: metabolism and applications in clinical practice. Alt. Med. Rev. 1996, 2, 333-345.
  • 9.Gertig H., Przysławski J.: Rola tłuszczów w żywieniu człowieka. Żywienie człowieka i Metabolizm 1994, 21 (4), 375-381.
  • 10.Haenlein G. F. W.: Nutritional value of dairy product of ewes and goats milk. Sheep Dairy News 1996, 13, 1, 10-16.
  • 11.Holford P.: Smak zdrowia. świat książki, Warszawa 1999.
  • 12.Janusz M., Lisowski J.: Kompleks polipeptydowy z siary owiec bogaty w prolinę - właściwości immunomodulatorowe i potencjalne możliwości zastosowania w przypadku choroby Alzheimera. Zesz. Nauk. AR Wrocław, Konferencje XXX 2000, 399, 9-17.
  • 13.Kaczmarska H., Massalska-Lipińska T., Werner J.: Dzianiny z wełny owczej i ich cechy użytkowe. Rocz. Nauk. Zoot. Supl. 2001, 11, 93-100.
  • 14.Kędzior W., Kalinowska B., Cecugiewicz S.: Jakość mięsa koźląt z krzyżowania kóz polskich białych uszlachetnionych rasą burską. Rocz. Inst. Przem. Mięs. Tłuszcz. 1997, XXXIV, 39-46.
  • 15.Kłobukowski J., Brzostowski H., Tański Z., Wiśniewska-Pantak D., Sowińska J.: The quality and nutritive value of the meat protein of various lamb genotypes. Pol. J. Food Nutr. Sci. 2002, 11/52, 4, 41-45.
  • 16.Kris-Etherton P. M., Harris W. S., Apel L. J.: Fish consumption, fish oil, omega-3 fatty AIDS, and cardiovascular disease. Artheriosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology 2003, 23 (2), 20-30.
  • 17.Krzyżewski J., Strzałkowska N., Ryniewicz Z., Bagnicka E., Oprządek A.: Zależność między formami polimorficznymi alfa-S1-cn a dobową wydajnością i składem chemicznym mleka kóz w okresie laktacji. Zesz. Nauk. AR Wrocław, Konferencje XXX 2000, 399, 189-198.
  • 18.Łaszkiewicz L.: Jakość mięsa owczego. Owczarstwo 1987, 6, 8-9.
  • 19.Milewska W.: Ocena poubojowa tuczników żywionych mieszankami pełnoporcjowymi z udziałem poekstrakcyjnej śruty sojowej lub bobikowej jako głównych komponentów białkowych. Acta Acad. Agricult. Techn. Olst. Zootechnica 1989, 33, 195-204.
  • 20.Minakowski W., Weidner S.: Biochemia kręgowców. PWN, Warszawa 1998.
  • 21.Niżnikowski R.: Chów owiec. PWRiL, Warszawa 1994.
  • 22.Olechnowicz J., Jaśkowski J. M.: Komórki somatyczne mleka owczego. Med. Wet. 2005, v. 61, 2, 136-141.
  • 23.Patkowska-Sokoła B.: Podstawy chowu i hodowli owiec. AR Wrocław 2000.
  • 24.Patkowska-Sokoła B., Bodkowski R., Chabros A.: Zawartość L-karnityny w mleku i mięsie różnych gatunków przeżuwaczy. Zesz. Nauk. Prz. Hod. 2004, 72, 79-86.
  • 25.Patkowska-Sokoła B., Bodkowski R., Jędrzejczak J.: Zawartość sprzężonych dienów kwasu linolowego (SKL) w mięsie i mleku różnych gatunków zwierząt. Zesz. Nauk. AR Wrocław, Konferencje XXX 2000, 399, 257-266.
  • 26.Pietrzak I., Opala G.: The role of carnityne in lipid metabolism in human. Wiadomości Lekarskie 1998, 1-2, 71-76.
  • 27.Pisulewski P. M., Szymczyk B., Hańczakowski P., Szczurek W.: Sprzężony kwas linolowy (SKL) jako składnik funkcjonalny żywności pochodzenia zwierzęcego. Post. Nauk Roln. 1999, 6, 3-16.
  • 28.Pogorzelska J.: Kształtowanie się cech użytkowości mięsnej buhajków, pochodzących z krzyżówki krów rasy czarno-białej z buhajami ras mięsnych, przy różnej intensywności żywienia. ART Olsztyn, Rozpr. i Monogr. 1999, 14, 1-68.
  • 29.Santos-Silva J., Bessa R. J. B., Santos-Silva F.: The effect of genotype, feeding system and slaughter weight on the quality of light lambs. Livestok Production Sci. 2002, 77, 187-194.
  • 30.Simopoulos A. P.: Essential fatty acids in health and chronic disease. Am. J. Clin. Nutr. 1999, 70 (3 Suppl.), 560-569.
  • 31.Skoczylas A.: Biologia owczego runa. PWN, Warszawa 1978.
  • 32.Tański Z., Brzostowski H., Milewski S., Stempel R.: Wpływ wieku uboju tryczków merynosa polskiego i jego mieszańców na niektóre wskaźniki jakości mięsa. Zesz. Nauk. Prz. Hod. 1994, 13, 251-258.
  • 33.Tietze M., Majewski T.: Komórki somatyczne w mleku krów, owiec i kóz. Annales UMCS 1995, sec. EE, XIII, 22, 145-149.
  • 34.Turyk Z., Osek M., Wasiłowski Z., Janocha A.: Wartość rzeźna i jakość mięsa tuczników żywionych mieszankami z udziałem wytłoków rzepakowych i grochu pastewnego. Zesz. Nauk. Prz. Hod. 2003, 68, 291-298.
  • 35.Wójtowski J.: Mleko owcze na polskim stole. Por. Gosp. 1994, 7-8, 40-41.
  • 36.Ziemlański Ś.: Normy żywienia człowieka. Fizjologiczne podstawy. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2001.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-e25de59f-613e-4d7b-9500-68151494e20f
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.