PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1996 | 47 | 3 |

Tytuł artykułu

Changes of bromopropylate and carbendazim residues during processing of apples into apple puree

Autorzy

Warianty tytułu

PL
Zmiany pozostalosci bromopropylatu i karbendazymu w trakcie przerobu jablek na kremogen jablkowy

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
The study of changes of bromopropylate and carbendazim residues during apple processing was carried out. It was stated that bromopropylate residues on apples before and after washing stayed at similar levels (0.024 mg/kg) and then dropped by 60% during apple processing while those of carbendazim remained at the level of 0.10 mg/kg during the whole process.
PL
Celem badań było sprawdzenie czy pozostałości bromopropylatu i karbendazymu spadną w produktach końcowych poniżej poziomu 0,01 mg/kg. Przeprowadzono je 12 grudnia po dwumiesięcznym przechowywaniu jabłek. Próby jabłek przed i po myciu oraz kremogenu po schłodzeniu homogenizowano z acetonem a następnie pozostałości pestycydów ekstrahowano dwuchlorometanem. Ekstrakt końcowy analizowano za pomocą chromatografu gazowego wyposażonego w detektor wychwytu elektronów a po oznaczeniu bromopropylatu zawartości karbendazymu określano metodą chromatografii cienkowarstwowej. Pozostałości karbendazymu i bromopropylatu w nie przetworzonych jabłkach po dwukrotnych opryskach wyniosły średnio 0,10 i 0,024 mg/kg i po myciu nie uległy zmianie. W kremogenie jabłkowym pozostałości karbendazymu utrzymały się także na niezmienionym poziomie podczas gdy stężenie bromopropylatu obniżyło się o 60%. Uzyskane wyniki wskazują, że jabłka dostarczane z sadów chronionych preparatami Benlate i Neoron 500 EC powinny być dokładnie przebadane na zawartości karbendazymu i bromopropylatu. Pozostałości karbendazymu, nawet po trzykrotnym rozcieńczeniu kremogenu jabłkowego podczas produkcji soków, mogą przekraczać poziom 0,01 mg/kg.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

47

Numer

3

Opis fizyczny

s.273-276,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor

Bibliografia

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-e23925e1-7822-4180-b220-0167e979f63a
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.