PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2007 | 14 | 2 |

Tytuł artykułu

Ocena postepowania konsumentow przy przygotowywaniu potraw w domu

Warianty tytułu

EN
Evaluation of consumers' behaviour during dish preparation at home

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Badania miały na celu ocenę warunków higienicznych postępowania konsumentów w domu, przy przygotowaniu potraw. Zostały przeprowadzone w dwóch województwach: podkarpackim i mazowieckim, metodą ankietową na celowo dobranej próbie, którą stanowiły rodziny z dziećmi do lat 18. Rozdano 1600 kwestionariuszy ankiety, z czego do analiz zakwalifikowano 1042 (546 z woj. mazowieckiego, 496 z woj. podkarpackiego). Opracowane wyniki badań wykazały nieprawidłowości związane z postępowaniem z żywnością w domu np. nie zwracanie uwagi na termin przydatności produktu żywnościowego do spożycia, nieprzestrzeganie podstawowych zasad higieny (dotyczących np. mycia rąk u dorosłych i dzieci po skorzystaniu z toalety czy przed posiłkiem). Uzasadnione wydaje się podjęcie działań edukacyjnych w zakresie higieny żywności, skierowanych do konsumentów.
EN
The aim of this study was to evaluate the effect of the domestic kitchen environment and people` habits on the food preparation at home. Evaluation was handled in two voivodeship: Mazowieckie and Podkarpackie. 1600 questionnaires were given and 1042 (546 from voiv. Mazowieckie, 496 from voiv. Podkarpackie) were analysed. Uncorrected handling of food product e.g. lack of shelf life control and hygiene errors were discovered (e.g. lack of washing hands after using a toilet among children and adults respectively or before eating food). It was concluded that further studies are necessary as a source of food safety education.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

14

Numer

2

Opis fizyczny

s.187-198,rys.,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Szkola Glowna Gospodarstwa Wiejskiego, ul.Nowoursynowska 159C, 02-776 Warszawa

Bibliografia

  • [1] Azevedo I., Regalo M., Mena C., Almeida G., Carneiro L., Teixeira P., Hogg T., Gibbs P.A.: Incidence of Listeria spp. in domestic refrigerators in Portugal. Food Control, 2005, 16,121-124.
  • [2] Bolton D.J.: Food safety knowledge microbiological hazards in the domestic kitchen. Catering Food Safety a Responsibility Ignored, EU-RAIN Conference Presentations CD, Budapest, Hungary, 26-28.11. 2003.
  • [3] Bolton D.J., Kennedy J., Jackson V., Blair I., Cowan C.: A scientific study of consumer food safety knowledge. Food Safety Risk Communication: The Message and Motivational Strategies, EURAIN. Gothenburg, Sweden 2005, 86-91.
  • [4] Daczkowska-Kozon E.: Campylobacter i kampylobakteriozy. Bezpieczeństwo i Higiena Żywności, 2005, 7/24, 34-35.
  • [5] Daczkowska-Kozon E.: Czy powinniśmy obawiać się Campylobacter? Przem. Spoż., 2005, 9, 32-33.
  • [6] Daczkowska-Kozon E.: Jak przeciwdziałać obecności Campylobacter w żywności? Przem. Spoż., 2006, 2, 42-43.
  • [7] Daniels R. W.: Home food safety. Food Technol., 1998, 52 (2), 54-56.
  • [8] Hill T., Lewicki P.: Statistics Methods and Applications. StatSoft, Tulsa 2006.
  • [9] Oosterom J.: The importance of hygiene in modern society. International Biodeteration & Biodegradation, 1998, 41, 185-189.
  • [10] Iwasiewicz A., Paszek Z.: Statystyka z elementami statystycznych metod sterowania jakością. Wyd. AE, Kraków 2000.
  • [11] A survey of Handwashing Behaviour Prepared for American Society for Microbiology. 2000, p. 5.
  • [12] Kołożyn-Krajewska D., Korczak J.: Mikroorganizmy w przetwórstwie domowym i technologii potraw. W: Mikroorganizmy w żywności i żywieniu, red.: Gawęcki J., Libudzisz Z., Wyd. AR w Poznaniu, Poznań 2006, s. 67-80.
  • [13] Kołożyn-Krajewska D. (red.): Higiena produkcji żywności. Wyd. SGGW, Warszawa 2003.
  • [14] Kusumaningrum H. D. Behaviour and cross-contamination of pathogenic bacteria In household kitchens – relevance to exposure assessment. Ph.D. thesis Wageningen University, The Netherlands, Wageningen 2003.
  • [15] Quigley T.: Promoting safe food handling in the home. Food Safety Risk Communication: The Message and Motivational Strategies, EU-RAIN. Gothenburg, Sweden, 2005, pp. 128-131.
  • [16] Sadkowska-Todys M., P. Stefanoff, E. Łabuńska: Zatrucia i zakażenia pokarmowe w Polsce w 2003 roku. Przegl. Epidemiol., 2005, 59, 269-279.
  • [17] Szeitzne Szabo M.: Foodborne disease outbreaks associated with the catering sector in Hungary. In: Restaurant and Catering Food Safety: Putting HACCP on the Menu, ed.: Maunsell B., Bolton D. J., 2005, pp. 61-76.
  • [18] Tworko M.: Badanie postaw konsumentów w zakresie relacji - higiena środowiska domowego a żywność (badania pilotażowe). Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2005, 2 (43) Supl., 235-244.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-e20c30d2-1d70-4558-ab11-8b5a395174f7
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.