PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników

Czasopismo

2007 | 53 | 3 |

Tytuł artykułu

Comparison of chemical composition and content of volatile compounds of carpophores of Hericium erinaceus [Bull.: Fr.] Pers. cultivated on different types of sawdust

Warianty tytułu

PL
Porownanie skladu chemicznego i zawartosci zwiazkow lotnych owocnikow soplowki jezowatej Hericium erinaceus [Bull.: Fr.] Pers. uprawianej na roznych rodzajach trocin

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
The objects of our investigations were two strains of H. erinaceus, HI and D5, grown on substrates from beech, oak and birch sawdust. The following parameters were determined in the carpophores of examined mushrooms: contents of dry matter, protein, fat and car­bohydrates as well as concentration of volatile compounds.Contents of dry matter, protein and fat did not differ in carpophores of the examined H. erinaceus strains. However, in comparison with the carpophores of the D5 strain, carpo­phores of the HI strain had higher content of carbohydrates. The type of sawdust used as a substrate influenced the content of dry matter, protein, fat and carbohydrates in the carpophores. The carpophores developed on beech and oak sawdust substrates contained more mentioned components than those which grew on birch substrate. This was charac­teristic for both of examined mushroom strains.The total of nine volatile compounds was identified in the carpophores of H. erinaceus. The dominant compound was l-octen-3-ol which constituted 56-60% of their total amount.
PL
Przedmiotem badań były dwie odmiany soplówki jeżowatej Hericium erinaceus (Bul.:Fr.) Pers.: Hl i D5. Uprawę soplówki jeżowatej prowadzono na podłożach z trocin bukowych, dębowych i brzozowych. W owocnikach uzyskanych z uprawy oznaczono zawartość suchej masy, białka, tłuszczu i węglowodanów oraz zawartość substancji lotnych. Owocniki badanych odmian soplówki jeżowatej nie różniły się zawartością suchej masy, białka i tłuszczu. Stwierdzono natomiast, że owocniki odmiany HI charakteryzowały się większą zawartością węglowodanów w porównaniu z owocnikami odmiany D5. Rodzaj trocin użytych jako podłoże miał wpływ na zawartość suchej masy, białka, tłuszczu i węglowodanów w owocnikach. Owocniki na podłożach z trocin bukowych i dębowych zawierały więcej wymienionych składników w porównaniu z owocnikami grzybów hodowanych na podłożu z trocin brzozowych. Tendencja ta była charakterystyczna dla obydwu badanych odmian.W owocnikach soplówki jeżowatej zidentyfikowano dziewięć związków lotnych. Dominującym związkiem był l-okten-3-ol, który stanowił 56-60% sumy oznaczonych związków.

Wydawca

-

Czasopismo

Rocznik

Tom

53

Numer

3

Opis fizyczny

p.218-223,ref.

Twórcy

autor
  • August Cieszkowski Agricultural University, Dabrowskiego 159, 60-594 Poznan, Poland

Bibliografia

  • 1. WangJCH, Hu SH, Lee WL, Tsai LY. Antimutagenicity of extracts of Hericium erinaceus. KaohsiungJ Med Sei 2001; 17 (5):230-8.
  • 2. Stamets P. Growing gourmet and medicinal mushrooms. Ten Speed Press, Berkeley 2000.
  • 3. Chang ST, Miles PG. Mushrooms - cultivation, nutritional value medicinal effect and environmental impact. CRC PRESS, Boca Raton, London-New York-Washington D.C. 2004.
  • 4. Rutkowska U. Wybrane metody badania skladu i wartości odżywczej żywności. PZWL, Warszawa 1981.
  • 5. Venkateshwarlu G, Chandravadana MV, Tewari RP. Volatile flavour components of some edible mushrooms (Basidiomycetes). FlavFragrJ 1999; 14:191-4.
  • 6. Siwulski M, Sobieralski K, Pawlak R. Porównanie plonowania kilku odmian soplówki jeżowatej Hericium erinaceus (BulI:Fr.) na podłożach z trocin różnych gatunków drzew liściastych. Folia Horticulturae 2006; supl. 2:134-7.
  • 7. Wang MX, Guan D, Jing MD. Nutritional analysis of five strains of Hericium erinaceus and their utilization. Microbiology 1992; 19(2):68-72.
  • 8. Eisenhut R, Fritz D, Tiefel P. Investigation on nutritionally valuable constituents (mineral substances, aminoacids, aromatic substances) of Hericium erinaceus (Bull:Fr.) Pers. Gartenbauwissenschaft 1995; 60(5):212-18.
  • 9. MauJL, Chyau CC, LiJY, Tseng YH. Flavour compounds in straw mushrooms Volvariella volvacea harvested at different stages of maturity. J Agricult Food Chem 1997; 454(12):4726-9.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-e1e821db-6e39-449a-9222-e303a9584acb
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.