PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2009 | 36 | 5-6 |

Tytuł artykułu

Ocena wybranych parametrów wartości odżywczej oraz znakowania produktów dla niemowląt i małych dzieci

Warianty tytułu

EN
Assessment of certain parameters of nutrition value and labeling of foodstuffs for infants and young children

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Wprowadzenie. Produkty dla niemowląt i małych dzieci są traktowane jako środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego. Szczegółowe wymagania w zakresie składu oraz znakowania tych produktów są określone w obowiązujących przepisach prawnych. Analiza jakości tych produktów wprowadzanych do obrotu jest konieczna dla zapewnienia bezpieczeństwa i ochrony zdrowia konsumentów. Celem pracy była ocena wartości energetycznej, zawartości białka i tłuszczu oraz prawidłowości znakowania środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego dla niemowląt i małych dzieci. Materiał i metody. Materiał do analizy stanowiły wyniki badań monitoringowych preparatów do początkowego żywienia niemowląt, w tym mleka początkowego, preparatów do dalszego żywienia niemowląt, w tym mleka następnego oraz produktów zbożowych przetworzonych i innych środków spożywczych przeznaczonych dla niemowląt i małych dzieci przeprowadzonych w 2008 r. Wyniki i wnioski. Wszystkie przebadane próbki produktów dla niemowląt i małych dzieci w zakresie wartości energetycznej, zawartości białka i tłuszczu oraz pod względem znakowania były zgodne z obowiązującymi wymaganiami.
EN
Introduction. The foodstuffs intended for infants and young children are concerned as foodstuffs intended for particular nutritional uses. The particular requirements applying to the composition and labeling of these products are specified in valid legislation. The analysis of products that are put on the market is necessary to assure safety and protection of consumer’s health. The aim of analysis was assessment of energy value, protein and fat contents and correctness of labeling of the foodstuffs intended for particular nutritional uses for infants and young children. Materials and methods. The analysis was based on the results of monitoring examination of infant formulae and follow-on formulae and processed cereal-based foods and baby foods for infants and young children in 2008. Results and conclusions. The all assessed samples of foodstuffs intended for infants and young children met the requirements concerning energy value, protein and fat contents and correctness of labeling according to the valid legislation.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

36

Numer

5-6

Opis fizyczny

s.687-693,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Zaklad Bezpieczenstwa Zywnosci, Instytut Zywnosci i Zywienia, Warszawa
autor

Bibliografia

  • 1. Weker H., Więch M.: Żywność dla niemowląt i małych dzieci w świetle nowych regulacji prawnych. Bromat. i Chem. Toksykol., 2008, XLI, 3, 883-887.
  • 2. Ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia. Dz. U. Nr 171, poz. 1225 ze zmianami.
  • 3. Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 17 października 2007 r. w sprawie środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego. Dz. U. Nr 207 poz. 1518 ze zmianami.
  • 4. Dyrektywa Komisji 2006/141//WE z dnia 22 grudnia 2006 r. w sprawie preparatów do początkowego żywienia niemowląt i preparatów do dalszego żywienia niemowląt oraz zmieniająca dyrektywę 1999/21/WE. Dz. U. UE, L 401 z dnia 30.12.2006 r.
  • 5. Report on the Scientific Committee on Food on the Revision of Essential Requirements of Infant Formulae and Follow-on Formulae (adopted on 4 April 2003); SCF/CS/NUT/IF/65 Final 18 May 2003. http://ec.europa.eu/food/fs/sc/scf/out199_en.pdf.
  • 6. Koletzko B., Baker S., Cleghorn G.: Global standard for the composition of infant formula: recomendations of an ESPGHAN Coordinated International Expert Group. J. Pediatr. Gastroenterol. Nutr., 2005, 41, 584-599.
  • 7. Stolarczyk A., Socha P., Socha J.: Sztuczne żywienie w przypadkach przeciwwskazań do karmienia piersią. W: Wybrane zagadnienia żywienia dzieci zdrowych i chorych. Red. J. Socha, M. Łyszkowska, A. Stolarczyk, P. Socha. Stand. Med., 38-39.
  • 8. Szajewska H.: Żywienie niemowląt: co nowego w 2008 roku?, Stand. Med., 2008, 10, 33, 4-11.
  • 9. Sprawozdanie z tematu Koordynacja monitoringu i przygotowanie raportów w zakresie znakowania, białka i tłuszczu w środkach spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego w roku 2004, dane niepublikowane IŻŻ.
  • 10. Wo. H., Staszewska-Kwak A.: Żywienie dzieci. Warszawa, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2008, 50-61.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-e1be7368-81ff-4436-a4de-0f4b53118aa5
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.