PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1995 | 424 |

Tytuł artykułu

Analiza teoretycznych modeli pierwszego i drugiego okresu konwekcyjnego suszenia warzyw

Autorzy

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Przeprowadzono analizę wykorzystywania matematycznych modeli teorii konwekcyjnego suszenia produktów rolniczych do modelowania procesów suszenia warzyw. Uwzględniono przy tym fakt, że w procesie suszenia warzyw, o dużej początkowej zawartości wody, o wymianie wody z otoczeniem decydują zarówno zewnętrzne jak i wewnętrzne warunki wymiany. Wskazano na niejednoznaczność pojęcia zredukowanej zawartości wody.
EN
Investigations of processes of convection drying of agricultural products begin, most often, with studies on the kinetics of drying of these materials. Present state of knowledge requires the presentation of the obtained results in the form of verified mathematical models, which result from a theory of heat and mass exchange or any other well-known scientific theory. This paper presents an analysis of application of mathematical models of convection drying theory of agricultural products, for modelling of vegetable drying processes. It was assumed that in drying processes of vegetables, having high initial water content, water exchange with ambient environment is conditioned by external and internal conditions of the exchange. Therefore, this process must be described with models of the first and second period of drying. It was also pointed out that the term „reduced water content" was not identical in meaning.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

424

Opis fizyczny

s.237-242,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Szkola Glowna Gospodarstwa Wiejskiego, Warszawa

Bibliografia

  • Hustrild, A., A. M. Flikke. 1959. Theoretical drying curve for shelled corn. Trans. ASAE, No 2.
  • Jaros, M. 1993. Analiza matematycznej postaci teoretycznego modelu suszenia cienkiej warstwy ziarna.RNR, t.79-C-2, 10-18.
  • Jaros, M., M. Markowski, A. Kaleta. 1994. Matematyczne modelowanie procesu suszenia czosnku. Cz.II. Weryfikacja hipotezy istnienia I-go okresu suszenia czosnku. RNR ,t.80-C-l, 20-29.
  • Markowski, M., M. Jaros, A. Kaleta. 1994a. Matematyczne modelowanie procesu suszenia czosnku. Cz.III. Weryfikacja równań modelujących okres malejącej szybkości suszenia czosnku. RNR, t.80-C-1, 30-40.
  • Markowski, M., M. Jaros, A. Kaleta. 1994b. Matematyczne modelowanie procesu konwekcyjnego suszenia buraków ćwikłowych. Cz.II. Modele. RNR, t.80 - С -1, 59-69.
  • Murakowski, J. 1994. Matematyczny model kinetyki suszenia pieczarek w warunkach konwekcji naturalnej, RNR, t.80-C-l
  • Pabis, S. 1994a. Rozkład zawartości wody w okresie stałej szybkości suszenia pojedynczego ciała stałego suszonego konwekcyjnie. Problemy Inżynierii Rolniczej, Nr 2.
  • Pabis, S. 1994b. Uogólniony model kinetyki suszenia w pierwszym okresie warzyw i owoców. ZPPNR, z.417.
  • Pabis, S., S. M. Henderson. 1961. Grain drying theory: II A critical analysis of the drying curve for shelled maize. J. Agric. Engng. Res., No.7.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-e1aeb6ba-116b-4178-afb8-f46e341b1022
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.