PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2007 | 63 | 04 |

Tytuł artykułu

Zawartosc insektycydow chloroorganicznych w tkance tluszczowej i watrobie bazantow wolno zyjacych

Warianty tytułu

EN
Chloroorganic insecticides in the fatty tissue and liver of free-living pheasants

Języki publikacji

PL

Abstrakty

EN
The aim of the research was to determine the content of chloroorganic insecticides (DDT; DDE; DDD; γ-HCH) in the bodies of free-living pheasants from two remote regions of Poland. The research concerned specimens of the common pheasant (Phasianus colchicus), including seven birds from the region of the Warta Mouth, in Lubuskie province, the district of Sulêcin, the municipality of Krzeszyce, where small 4-5 ha farms prevail. As regards the crop structure, the most popular are grain crops, primarily including rye, triticale, barley and oats. Additionally, 19 birds from Tarnów region were examined (Małopolskie province, the municipality of Tuchów, the village of Dąbrówka Tuchowska) - a poorly forested region, of hilly scenery and small 3-4 ha farms, where crops of rye, triticale, oat, potatoes and mangold prevail. The content of chloroorganic insecticides was determined by gas chromatography with an electron capture detector (ECD). The analysed tissues included fatty and liver tissue. The analysis indicated significant differences as regards the concentration of insecticides in various tissues; however, no statistically significant differences were found between birds obtained from two remote regions of Poland.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

63

Numer

04

Opis fizyczny

s.481-483,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Akademia Techniczno-Rolnicza, ul.Mazowiecka 28, 85-084 Bydgoszcz
autor
autor

Bibliografia

  • 1.Adamczyk E.: Translokacja DDT w organizmie kur pod wpływem głodu. Medycyna Wet. 1971, 27, 103-105.
  • 2.Falandysz J.: Ocena narażenia środowiskowego na trwałe i toksyczne związki halogenoorganiczne. Rocz. PZH 1996, 47, 41-57.
  • 3.Findlay G. M., Defreitas A. S. W.: DDT Movement from adipocyte to muscle cell during lipid utilization. Nature 1971, 229, 63-65.
  • 4.Grabowski T.: Badania nad rozmieszczeniem i koncentracja DDT i jego metabolitów w częściach jadalnych tuszek gęsich. Praca habilitacyjna, AR Poznań 1988.
  • 5.Lindval M., Low J. B.: Organochlorine pesticide and PCB residues in western grebes from Bear River migratory bird refuge. Envir. Contam. Toxicol. 1979, 22, 754-760.
  • 6.Ludwicki J. K., Góralczyk K., Czaja K., Strusiñski P.: Oznaczanie pozostałości insektycydów chloroorganicznych i polichlorowanych bifenyli w środkach spożywczych metodą chromatografii gazowej. Wyd. Metod. PZH, Warszawa 1996.
  • 7.Majewska T., Faruga A., Wiśniewska I., Smoczyński S.: Chlorowane węglowodory w tłuszczu zapasowym indyków. Sesja Naukowa Polskiego Towarzystwa Nauk Weterynaryjnych, Sekcji Ochrony środowiska. Warszawa 1990, 92.
  • 8.Michna W.: Raport z badań monitorowych nad jakością gleb, roślin, produktów rolniczych i spożywczych w 1997 roku. Wyd. MRGŻ i PIOŚ, Warszawa 1998.
  • 9.Niewiadowska A., Żmudzki J.: Chlorowane węglowodory aromatyczne w żywności zwierzęcego pochodzenia. Rocz. PZH 1996, 47, 59-64.
  • 10.Niewiadowska A., Żmudzki J., Semieniuk S.: Skażenia chlorowanymi węglowodorami aromatycznymi tłuszczu kur niosek Medycyna Wet. 1995, 346-348.
  • 11.Rodziewicz L., Hajduk A.: Pozostałości pestycydów polichlorowanych w tkance tłuszczowej zwierząt łownych z terenu Polski wschodniej w latach 1990-1993 Medycyna Wet. 1995, 51, 199-200.
  • 12.Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 14 czerwca 2005 r., zmieniające rozporządzenie w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości chemicznych środków ochrony roślin, które mogą znajdowaæ się w środkach spożywczych lub na ich powierzchni. Dz. U. nr 108 z dnia 20.06.2005 r.
  • 13.Smoczyński S., Amarowicz R., Faruga A., Grodek A.: Chlorowane węglowodory tłuszczu ptaków domowych. VIII. DDT, DDE, DD i g-HCH w tłuszczu zapasowym tuczonych kaczek. Zesz. Nauk. ART. Olszt., Techn. Żywn. 1984, 20, 207-214.
  • 14.Smoczyński S., Faruga A., Czyrska R., Majewska T.: Węglowodory chlorowane (DDT i HCH) w tłuszczu zapasowym indyków. LV Zjazd Naukowy Polskiego Towarzystwa Zootechnicznego, Sekcja Produkcji i Hodowli Drobiu, "Wybrane Zagadnienia z Produkcji i Hodowli Drobiu". Szczecin 1990, s. 45.
  • 15.Zamojski J., Amarowicz E., Korzeniowski W., Smoczyński S.: Zawartość chlorowanych węglowodorów w tkance tłuszczowej i mięśniowej oraz wątrobie drobnej zwierzyny łownej. Medycyna Wet. 1985, 41, 344-346.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-e151c73b-0ff5-4013-b085-1848ca7b2d3f
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.