PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2005 | 49 | 10 |

Tytuł artykułu

Porownanie metody wagowej z metoda obliczeniowa oznaczanie popiolu w winach

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
W pracy porównano metodę wagową z metodą obliczeniową oznaczania popiołu w winach owocowych. Metoda obliczeniowa polega na oznaczeniu ilości pierwiastków w winie: potasu, sodu, wapnia, magnezu, fosforu, a następnie wyliczeniu zawartości popiołu według wzoru opracowanego przez niemieckich naukowców. Przedmiotem badań były wina jabłkowe, aroniowe, jabłkowo-aroniowe (70:30) oraz aroniowo-jabłkowe (70:30), otrzymane z koncentratów Różnice pomiędzy popiołem obliczeniowym a popiołem wyznaczonym wagowo w winach wynoszą od 3,8% do 12%. Wyliczone zawartości popiołu we wszystkich winach spełniają wymagania norm.
EN
Weighing method and account scaling metod of contents of ash in fruit wines are compared in this work. The first method is weight and the second relies on designation amount of chemical elements in wine: potassium, sodium, calcium, magnesium, phosphorus and next enumeration of contents of ash according to formula processed by German scientists. Object of research were: apple wines, chokeberry wines, apple-chokeberry (70:30) wines and chokeberry-apple wines (70:30). Differences in wines amongst computational and weight designated ash amount from 3,8% to 12%. Contents of ash received in wines fulfill the demands of granted norms.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

49

Numer

10

Opis fizyczny

s.28,30-31,tab.,wykr.,bibliogr.

Twórcy

  • Politechnika Lodzka, Lodz
autor
autor

Bibliografia

  • [1] Berna I., Grill F.: 1980. Bestimmung der Aschengehalte von Weinen und Fruchtsaften aus deren Kalium- Magnesium-, Natrium-, Calcium- und Phosphatgehalten Mitteilungen Klosternenburg. 30, 247.
  • [2] Brelitz H-D., Grosch W.: 1986. Food Chemistry, Springer-Veriag Berlin, 665.
  • [3] Czyżycki A., Laskowska J., Cytlak D.: 1999. Bilans substancji mineralnych w procesie produkcji win owocowych i napojów alkoholowych. Przem. Ferm. i Owoc.-Warz, 5, 26-30.
  • [4] Czyżycki A., Łukawska-Pietrzak Z., Pogorzelski E.: 1993. Aronia czamoowocowa cennym surowcem winiarskim. Przem. Ferm. i Owoc.-Warz., 4, 15-17.
  • [5] IFU Analysen - Methoden. Iternationale Fruchtsaft -Union, CH-6300 Zug 2.
  • [6] Pijanowski E., Mrożewski S.: 1973. Zarys technologii produktów owocowych i warzywnych. Cz. I. PWRiL, Warszawa, 135-136.
  • [7] Wzorek W., Gasik A., Horubała A.: 1991. Charakterystyka chemiczna niektórych pitnych soków owocowych. Przem. Ferm. i Owoc.-Warz., 1,4-8.
  • [8] Wzorek W., Pogorzelski E.: 1998. Technologia winiarstwa owocowego i gronowego. Sigma-NOT, Warszawa.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-e0eaae60-aa41-4a5a-84a8-f3076cade223
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.