PL
Celem pracy była jakościowa charakterystyka sposobu żywienia mężczyzn z niedokrwienną chorobą serca (n.ch.s.) z uwzględnieniem wieku i pory roku. W badaniu uczestniczyło 116 mężczyzn z n.ch.s., których podzielono na dwie grupy wiekowe: I < 65 lat (n = 60), II ≥ 65 lat (n = 56). Uwzględniono 2 sezony: wiosenno-letni i jesienno-zimowy. Jakość żywienia oceniono na podstawie 3-dniowych jadłospisów, posługując się umowną klasyfikacją, opartą na założeniach diety hipolipemicznej. Wyróżniono 5 typów całodziennych jadłospisów, w zależności od liczby posiłków i częstości spożycia produktów mlecznych i mięsnych z niską zawartością tłuszczu, ryb oraz warzyw i/lub owoców. Najkorzystniejsze jadłospisy oceniano jako typ I, najmniej pożądane jako typ V. Do analizy wyników zastosowano test Chi-kwadrat niezależności (α = 0,05). W toku prowadzonego badania stwierdzono, że istotny wpływ pory roku na żywienie mężczyzn z n.ch.s. ujawnił się przy jednoczesnym uwzględnieniu wieku badanych. W żywieniu osób młodszych, w porównaniu z osobami starszymi, był wyższy udział korzystnych jadłospisów, w sezonie jesienno-zimowym.
EN
The objective of the research was qualitative assessment of nutritional habits of men with CHD stratified by age and seasons. The research involved 116 men with CHD, who were divided into two groups: I < 65 years (n = 60), II ≥ 65 years (n = 56). 2 seasons were considered: Spring-Summer and Autumn-Winter. Nurtitional habits of examined men were assessed on the basis of a 3-day food record, in which stipulated classification was used based on assumptions of hypolipidemic diet. In that classification 5 types of daily food records depending on number of meals and freqeuncy intake of lean milk products, lean meat products, fishes and vegetables and/or fruits were considered. The best food records were defined as type I, the worst as type V. The results were compiled by the use of Chi-Square independence test (α=0.05). The influence of seasons on the nutrition of patients with CHD was observed only when age was taken into consideration. Younger subjects consumed more recommended foods than their older counterparts during the Autumn - Winter season.