EN
The optimum stock density and biotechniques of intensive carp fingerling production were determined, which in a rearing season of average thermal conditions would ensure the rearing of fingerlings of 1500-2000 kg ha-1 with the application of wheat feeding and of 2500-3000 kg ha-1 with that of balanced feed. Further growth and stabilization of the rearing effects are possible with the use of carp fry reared under controlled conditions, polyculture with fingerlings of silver and grass carp, and periodical aeration of ponds.
PL
Przeprowadzone w Zakładzie Ichtiobiologii i Gospodarki Rybackiej PAN w Gołyszu kompleksowe doświadczenia, będące kontynuacją wcześniejszych badań nad intensyfikacją chowu narybku karpia, miały na celu w latach 1986-1988 ustalenie optymalnego zagęszczenia obsady przy chowie w monokulturze i żywieniu karmą o zawartości 10 lub 30% białka, a w latach 1989-1990 porównanie efektywności produkcji przy obsadzie wylęgiem lub wylęgiem podchowanym karpia i chowie w monokulturze lub polikulturze z narybkiem białego amura, tołpygi białej i pstrej. Eksperymenty wykonano w kompleksie 24 stawów doświadczalnych o powierzchni jednostkowej 1500 m2 (ryc. 1, 2), stosując wcześniej wypracowaną biotechnikę chowu (tabela I). Żywienie paszą o wyższej zawartości białka zwiększyło produkcję z hektara o 15-20% i średnią masę jednostkową narybku karpia (ryc. 4) oraz poprawiło stopień wykorzystania karmy, nie zwiększając przeżywalności ryb (tabela II). Wzrastające zagęszczenie obsad nie wpłynęło na produkcję z jednostki powierzchni, zwiększyło natomiast liczebność odłowionych ryb. Kształtowanie się wskaźników produkcyjnych w obrębie poszczególnych wariantów doświadczenia wykazywało znaczne zróżnicowanie (ryc. 3). Przy żywieniu karmą o niższej zawartości białka produkcja nie wzrastała w miarę wzrostu zagęszczenia obsady, a najkorzystniejsze wyniki produkcyjne osiągnięto przy zagęszczeniach najniższych. Żywiąc karmą wysokobiałkową uzyskano optymalne rezultaty produkcyjne przy zagęszczeniach średnich. Perspektywę wzrostu i stabilizacji produkcji stwarza obsada wylęgiem podchowanym w warunkach kontrolowanych. Obsady mieszane z rybami roślinożernymi zwiększają produkcję o 400-600 kg ha-1 bez pogarszania efektów chowu narybku karpia i wpływają pozytywnie na warunki środowiskowe (tabela III, ryc. 5). Podobny wzrost produkcji przynosi napowietrzanie stawów w okresach spadku natlenienia wody poniżej 50% nasycenia. W sezonie hodowlanym o przeciętnych warunkach meteorologicznych i przeżywalności ryb, przy żywieniu karmą niezbilansowaną i obsadzie 80-100 000 Ko ha-1 można osiągnąć produkcję 1500-2000 kilogramów z hektara. Żywienie paszą pełnowartościową i zwiększona do 120-160 000 Ko ha-1 obsada umożliwia wzrost produkcji do 2500-3000 kg ha-1. Intensyfikacja nie spowodowała przekroczenia dopuszczalnych zakresów podstawowych parametrów jakości wody, ani też nadmiernej eksploatacji zasobów pokarmu naturalnego. We wszystkich wariantach doświadczenia zawartość suchej masy, białka i tłuszczu w ciele narybku zapewniała właściwy przebieg zimowania (tabela IV).