PL
Celem pracy była ocena zmian masy i składu ciała w następstwie stosowania diety o niskim indeksie glikemicznym u otyłych kobiet. Badanie w ramach 3-miesięcznego programu redukcji masy ciała przeprowadzono w grupie 67 kobiet, które podzielono na 2 grupy: badaną, której zalecono stosowanie diety opartej o wybór produktów o niskim indeksie glikemicznym i kontrolną, której zalecono tradycyjną dietę niskoenergetyczną (1000 kcal/d). W trakcie trwania programu wykonywano pomiary masy ciała, obwodu brzucha oraz jego składu metodą bioimpedancji elektrycznej. Po zakończeniu 3-miesięcznej dietoterapii zaobserwowano, że dieta o niskim IG, przy podobnej utracie masy ciała, w większym stopniu zmniejszała zawartość tłuszczu w ciele, szczególnie u kobiet przed menopauzą, powodując jednocześnie mniejsze zmiany komórkowej masy ciała oraz oszacowanych podstawowych wydatków energetycznych. Zmiany masy ciała u odchudzających się kobiet zależały od zmian zarówno masy tkanki tłuszczowej, zawartości wody w ciele, jak i masy mięśniowej oraz komórkowej masy ciała, natomiast zmiany podstawowych wydatków energetycznych były wprost proporcjonalne do zmian komórkowej masy ciała i mięśniowej masy ciała.
EN
The aim of the study was to evaluate the effectiveness of a low-glycemic diet on body mass and body composition among overweight or obese women. 67 women participated in the program. All the attendants were randomly divided into two groups, examined group was recommended to use a diet containing the range of products with the low-glycemic index, while the control group applied standard, low-energetic diet (1000 kcal/d). The program lasted 3 months and the recorded factors included weight of the body, waist circumference and the composition of the body, was measured of bioelectrical impedance. Both diets resulted in significant weight loss, but reduction of fat mass was larger on the low-glycemic diet, especially in women before the menopause. Simultaneously the changes of basic metabolic rate and body cell mass was fewer than on the low- energetic diet. The changes of body mass depended on the changes of body fat, water and muscle mass, the changes of BMR was directly proportional to the changes of body cell and muscle mass.