EN
In the Aroniae fructus, Rubi idaei fructus, Sambuca fructiis, Rosae fructus, Sorbí fruetus, Pyriis malus fructus, Foeniculi fructus, Pruni spinosae fructus and Myrtilli fructus, the contents of Fe3+, Cu2+, Zn2+ and Mn2+ ions were determined by the flame atomic absorption spectrometry (MS) and ion chromatography (IC). It was found that the quantities of the examined ions differ and vary in the investigated species. The amounts were: Fe3+ 20.99 - 1084.3 mg/kg; Cu2+ 2.44 - 13.58 mg/kg; Zn2+ 8.19 - 139.11 mg/kg and Mn2+ 4.88 - 217.32 mg/kg of dry mass.
PL
Metodą chromatografii jonowej i metodą atomowej spektrometrii absorpcyjnej z atomi- zacją płomieniową, oznaczono zawartość jonów Fe3+, Cu2+, Zn2+ i Mn2+ w owocach aro- nii, maliny, bzu czarnego, róży, jarzębiny, jabłoni, kopru włoskiego, tarniny i borówki czernicy. Stwierdzono, że ilości tych jonów były zróżnicowane dla różnych owoców i mieściły się w granicach: Fe3+ 20,99 - 1084,30 mg/kg; Cu2+ 2,44 - 13,58 mg/kg; Zn2+ 8,19 - 139,11 mg/kg oraz Mn2+ 4,88 - 217,32 mg/kg suchej masy.