PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2007 | 17 | 2 |

Tytuł artykułu

Zastosowanie komputerowej analizy obrazu do oceny skutecznosci homogenizacji smietanek UHT

Warianty tytułu

EN
Applying computer analysis of image for the estimation of homogenizing effect UHT creams

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
W artykule przedstawiono badania skuteczności homogenizacji śmietanek UHT. Badania przeprowadzono dwiema metodami. Pierwsza to tradycyjna metoda mikroskopowa a druga -wykorzystująca komputerową analizę obrazu.
EN
In the paper there were presented research of homogeniza- tion effect different UHT creams. To research were used two methods. The first one was traditional microscope research, the second used computer analysis of image.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

17

Numer

2

Opis fizyczny

s.30-32,rys.,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Politechnika Lubelska, Lublin
autor
autor

Bibliografia

  • [1] Brennan J.G.: Emulsions in food technology, Proc.- Bioch. 5 (7), 1970.
  • [2] Friberg S.E., Larsson K. (ed.): Food Emulsion, Marcel Dekker, Inc., New York 1997.
  • [3] Komsta H.: Analiza procesów homogenizacji ciśnienio­wej emulsji i zawiesin w przemyśle spożywczym - roz­prawa habilitacyjna, Wydawnictwo Akademii Rolniczej w Lublinie, Lublin 2000.
  • [4] Komsta H., Olszewski K.: Pomiar wysokości szczeliny homogenizującej w homogenizatorze CH003 przy za­stosowaniu czujnika światłowodowego, Postępy Tech­niki Przetwórstwa Spożywczego, nr 1/2003.
  • [5] Lewicki P. P.: Inżynieria procesowa i aparatura przemy­słu spożywczego, WNT, 1999.
  • [6] Popko H.: Homogenizacja i homogenizatory, Wydaw­nictwa Uczelniane Politechniki Lubelskiej, Lublin 1981.
  • [7] Popko R.: Maszyny przemysłu spożywczego, Ćwicze­nia laboratoryjne z technologii ogólnej przemysłu spo­żywczego, Wydawnictwo Uczelniane PL, Lublin 2002.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-dcc60d73-0ef3-4c5d-8b0d-d98ef08a8125
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.