PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2007 | 40 | 3 |

Tytuł artykułu

Zawartosc azotanow[V] i azotanow[III] w roslinach straczkowych

Warianty tytułu

EN
The content of nitrites and nitrates in legumes

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Oznaczono zawartość azotanów(V) i azotanów(III) w suchych nasionach roślin strączkowych, świeżych strąkach fasoli szparagowej, produktach konserwowych oraz mrożonkach zakupionych w handlu detalicznym na terenie Trójmiasta. Dokonano porównania oznaczonych stężeń z aktualnie obowiązującym ustawodawstwem oraz oceniono pobranie tych związków z analizowanymi produktami.
EN
The aim of the present work was to analyse concentrations of nitrites and nitrates in legume seeds (beans, peas, broad bean, lentil, chickpea, soybean), string-beans, sprouts of pea and mung bean, in the form of dry seeds, canned and frozen products. The compounds were determined according to Griess reaction after previous reduction of nitrates to nitrites by cadmium. The contents of nitrites in dry seeds ranged from 1.23 to 2.39 mg/kg, in canned products from 1.48 to 3.33 mg/kg and in frozen products from 0.48 to 2.35 mg/kg, in terms of sodium nitrite. The highest level of nitrates was determined in the frozen green string-beans, while the lowest in the canned sprouts of pea. The mean intake of nitrite was between 0.3 and 2.4 of the ADI. The estimated mean intake of nitrates ranged from 0.3 to 5.4 of ADI.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

40

Numer

3

Opis fizyczny

s.287-291,tab.,bibliogr.

Twórcy

  • Akademia Medyczna, Gdansk
autor

Bibliografia

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-dca0968f-ee30-48ba-be78-c6d0170954f5
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.