PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2003 | 11 | 2 |

Tytuł artykułu

Antarctic fishes: the chemical composition of muscle, liver and food of two notothenioids

Autorzy

Warianty tytułu

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
A combination of low fat (6.1 and 4.8% of dry matter), high protein (78.6 and 84.3% d.m.) and mineral content (6.3 and 6.2% d.m.), as well as high moisture (80.8 and 81.7% of fresh matter), which is typical of Antarctic benthic fish, was found in the muscle of Notothenia coriiceps and Lepidonotothen nudifrons, respectively. Fish food items (whole amphipods) were high in minerals (34.3% d.m.) and poor in protein (39.1% d.m.), while macroalgae presented an association of high moisture (89% of wet matter), high minerals (36.5% d.m.), low lipids (1.8% d.m.) and very low protein (17.5% d.m.). The poor nutritional value of these food items seems to be compensated for by high food intake. Sulfur levels in fish tissues were negatively related to fish size. Sulfur and nitrogen were inter-correlated strongly and positively, and most of the sulfate is probably derived in muscle and liver from sulfur-containing amino acids.
PL
Badano zawartość głównych pierwiastków (C, H, N i S) i głównych składników (uwodnienie, popiól, bialko i lipidy) w tkankach (mięśnie i wątroba) i pokarmie (całe Amphipoda i makroglony) dwóch bentonicznych ryb antarktycznych: Notothenia coriiceps i Lepidonotothen nudifrons. W mięśniach stwierdzono kombinację wysokich zawartości wody (odpowiednio 80,8 i 81,7%), popiołu (6,3 i 6,2% suchej materii) i białek (78,6 i 84,3% s.m.) oraz niskiej zawartości tłuszczu (6,1 i 4,8% suchej materii) (tabela 3); taka kombinacja jest typowa dla antarktycznych ryb przydennych. Wśród skladników pokarmowych - Amphipoda obfitowały w składniki mineralne (34,3% s.m.) i były ubogie w białko (39,1% s.m.), zaś w makroglonach wysokiemu uwodnieniu mokrej materii (89,0%) towarzyszyły wysoka zawartość popiołu (36,5% s.m.), bardzo niska zawartość białka (17,5% s.m.) i niska zawartość lipidów (1,8% s.m.) (tabela 3). Wydaje się, że niska wartość odżywcza pokarmu jest rekompensowana przez jego wysokie spożycie. Poziom siarki w tkankach był ujemnie skorelowany z wielkością ryb (rys. 1). Pozytywne, silne wzajemne korelacje siarki i azotu stwierdzone w tkankach można objaśnić tym, że w mięśniach i wątrobie większość siarki występuje w aminokwasach.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

11

Numer

2

Opis fizyczny

p.197-206,fig.,ref.

Twórcy

autor
  • The Stanislaw Sakowicz Inland Fisheries Institute in Olsztyn, Zabieniec, 05-500 Piaseczno, Poland

Bibliografia

  • Ashford J.R., White M.G. 1995 - An annual profile of growth in the otoliths of immature Notothenia coriiceps Richardson in relation to the environment at Signy Island, Antarctica - Antarct. Sci. 7: 345-349.
  • Barrera-Oro E. 2002 - The role of fish in the Antarctic marine food web: differences between inshore and offshore waters in the southern Scotia Arc and west Antarctic Peninsula - Antarct. Sci. 14:293-309.
  • Bowering W.R., Lilly G.R. 1999 - Ecology, fisheries and management of Greenland halibut Reinhardtius hippoglossoides Walbaum in the Canadian northwest Atlantic - Univ. Bergen, Dept. Fish. Mar. Biol., 11 pp.
  • Bykov V.P. (Ed.) 1972 - Techno-chemical properties of oceanic fish - Pishchevaya Promyshlennost, Moscow, 341 pp. (in Russian).
  • Casaux R.J, Mazzotta A.S., Barrera-Oro E.R. 1990 - Seasonal aspects of the biology and diet of nearshore nototheniid fish at Potter Cove, South Shetland Islands, Antarctica - Polar Biol. 11: 63-72.
  • Casaux R.M., Mazzotta A.S., Marquez M.E.I.1995 - Seasonal changes in protein and total mineral contents of muscle tissues in Notothenia coriiceps - Oebalia 21: 137-143.
  • Chromy V., Kukla R., Hornakova M., Malimankova A., Beluso J. 1975 - Estimation of total lipids with the sulpho-phospho-vanilin method and determination of the optimal parameters of the method - Diagn. Lab. 11: 231-241.
  • Colombo B., Baccanti M., Dutko B. 1988 - Calculation of the heat value of solid and liquid fuels - Internat. Lab. 18: 2 pp.
  • DeWitt H.H., Heemstra P.C., Gon O.1990. - Nototheniidae - In: Fishes of the Southern Ocean. (Eds) O. Gon and P.C. Heemstra, J.L.B. Smith Institute of Ichthyology, Grahamstown: 279-331.
  • Fischer W., Hureau J.C. (Eds) 1985 - FAO species identification sheets for fishery purposes, Southern Ocean (Fishing areas 48, 58 and 88) - vol. 2. FAO, Rome, 470 pp.
  • Friedrich C., Hagen W. 1994 - Lipid contents of five species of notothenioid fish from high-Antarctic waters and ecological implications - Polar Biol. 14: 359-369.
  • Gnaiger E., Bitterlich G. 1984 - Proximate biochemical composition and caloric content calculated from elemental CHN analysis: a stoichiometric concept - Oecologia (Berlin) 62: 289-298.
  • Kamler E. 2002 - Inter-individual and seasonal variability of biological indices in notothenioid fishes from Admiralty Bay, Antarctica - Pol. Polar Res. 23: 265-278.
  • Kamler E., Krasicka B., Rakusa-Suszczewski S. 2001 - Comparison of lipid content and fatty acid composition in muscle and liver of two notothenioid fishes from Admiralty Bay (Antarctica): an eco-physiological perspective - Polar Biol. 24: 735-743.
  • Kamler E., Szlamińska M., Kuczyński M., Hamáčková J., Kouřil J., Dąbrowski R. 1994 - Temperature-induced changes of early development and yolk utilization in the African catfish Clarias gariepinus - J. Fish Biol. 44: 311-326.
  • Knight J.A., Anderson S.A., Rawle J.M. 1972 - Chemical basis of the sulpho-phospho-vanilin reaction for estimating total serum lipids - Clin. Chem. 18: 109-202.
  • Kołakowska A., Kołakowski E. 2000 - Nutritional value of fish - Proceedings, XXXI Sesja Naukowa Komitetu Technologii i Chemii Żywności PAN, Poznań, 14-15 September 2000:119-128 (in Polish).
  • Kulesz J. 1998 - Fishes of the West Antarctic - Pol. Arch. Hydrobiol. 45:103-129.
  • Linkowski T.B., Presler P., Żukowski C. 1983 - Food habits of nototheniid fishes (Nototheniidae) in Admiralty Bay (King George Island, South Shetland Islands) - Pol. Polar Res. 4: 79-95.
  • Love M. 1970 - The chemical biology of fishes - Academic Press, London, 547 pp.
  • Márquez M.E.I., Casaux R.J., Mazzotta A.S. 1995 - Analysis of chemical composition in Gobionotothen gibberifrons muscle during annual cycle - Ind. Cárnica Latinoam. 101: 33-37 (in Spanish).
  • Márquez M.E.I., Casaux R.J., Mazzotta A.S. 1996 - Seasonal changes in chemical composition of Notothenia rossii muscles - Ind. Cárnica Latinoam. 102: 22-28 (in Spanish).
  • Mazzotta A.S., Casaux R.M., Marquez M.E.I. (1993) - Seasonal changes in lipid content of some tissues in Notothenia neglecta - Oebalia 19:105-114.
  • Moore J.W., Moore I.A. 1974 - Food and growth of arctic char, Salvelinus alpinus (L.) in the Cumberland Sound area of Baffin Island - J. Fish Biol. 6: 79-92.
  • Oehlenschläger J. 1991 - Chemical composition of the flesh and other tissues of Antarctic fish species of the families Channichthyidae and Nototheniidae - Food Chem. 40: 159-167.
  • Rakusa-Suszczewski S., Dominas H.1974 - Chemical composition of the Antarctic Amphipoda Paramoera walkeri Stebbing and chromatographic analysis of its lipids - Pol. Arch. Hydrobiol. 21: 261-268.
  • Schreckenbach K., Knösche R., Ebert K. 2001 - Nutrient and energy content of freshwater fishes - J. Appl. Ichthyol. 17: 142-144.
  • Skóra K.E. 1993 - Fish - In: The maritime Antarctic coastal ecosystem of Admiralty Bay. (Ed.) S.
  • Rakusa-Suszczewski. Department of Antarctic Biology, Polish Acad. Sci., Warsaw: 123-128. Wołowicz M., Szaniawska A. 1986 - Calorific value, lipid content and radioactivity of common species from Hornsund, Southwest Spitsbergen - Polar Res. 4: 79-84.
  • Zieliński K. 1988 - Bottom macroalgae of the Admiralty Bay and their role in matter turnover in the near-shore zone of the King George Island (South Shetlands, Antarctica) - Ph.D. thesis, Institute of Ecology Pol. Acad. Sci., Dziekanów Leśny, 149 pp. (in Polish).

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-dc45c15e-d468-4d38-bf13-f9a2507dfd9f
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.