PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2002 | 09 | 3 |

Tytuł artykułu

Wiazanie kadmu w obecnosci magnezu przez wybrane preparaty wytlokowe

Autorzy

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Celem badań było określenie zdolności sorpcji kadmu w obecności magnezu przez preparaty z wytłoków czarnych porzeczek i ich kompozycji z wytłokami jabłkowymi oraz wpływu poszczególnych frakcji włókna pokarmowego na jego zdolności sorpcyjne. Oba preparaty wytłokowe w około 35% wiązały kadm, niezależnie od warunków prowadzonego eksperymentu, natomiast preparat mieszany był lepszym desorbentem magnezu.
EN
The aim of this investigation was to determine cadmium sorption in the presence of magnesium on black currant pomace fibre preparations and their compositions with apple pomace, as well as the influence of special fractions and its sorptional capacities. Both pomace preparations bound cadmium in about 35%, independent of the experimental conditions, whereas the mixed preparation was a better magnesium desorbent.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

09

Numer

3

Opis fizyczny

s.77-87,rys.,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Politechnika Radomska, Radom
autor
  • Politechnika Radomska, Radom

Bibliografia

  • [1] Anioła J., Gawęcki J., Krejpcio Z., Lis B.: Fizykochemiczna charakterystyka nowych preparatów wysokobłonnikowych. Materiały z XXIII Sesji Naukowej KTiChŻ PAN, Poznań, 1992, s. 207.
  • [2] Borycka B., Borycki J.: Wybrane aspekty metodyki określania zawartości błonnika pokarmowego, Prace Instytutów i Laboratoriów Badawczych Przemysłu Spożywczego, LIV, 1999, 111-122.
  • [3] Borycka B.: Relationships between calcium and lead on pomace dietary fibre, Pol. J. Food Nutr. Sci., 1, 2000,23-28.
  • [4] Borycka B., Górecka D.: Charakterystyka nowych wysokobłonnikowych preparatów wytłokowych, Przem. Ferm. Owoc.-Warz., 2, 2001, 30-33.
  • [5] Casterline J.L. Jr., Ku Y.: Binding of zinc to apple fiber, wheat bran, and fiber components. J. Food Sci., 58(2), 1993, 365-368.
  • [6] Elkner K.: Błonnik pokarmowy a nasze zdrowie. Przem. Spoż., 4, 1994, 20-21.
  • [7] Kłyszejko-Stefanowicz L.: Ćwiczenia z biochemii. PWN, Warszawa 1972.
  • [8] Kułas-Krełowska M.: Badania jakości produktów spożywczych. PWE, Warszawa 1993.
  • [9] Frölich W., Asp N.G.: Mineral bioavailability and cereal fiber. Am. J. Clin. Nutr., 33, 1980, 2397.
  • [10] Laszlo J.A.: Effects of gastrointestinal conditions on the mineral-binding properties of dietary fibers. Adv. Exp. Med. Biol., 249, 1989, 133-145.
  • [11] Łoś-Kuczera M.: Produkty spożywcze. Skład i wartość odżywcza. IŻŻ, Warszawal990.
  • [12] Malovikowa A., Kohn R.: Binding of cadmium cations to pectin. Collection Czech. Chem. Commun., 47,1982, 702-709.
  • [13] McConnel A.A., Eastwood M.A., Mittchell W.D.: Physical characteristics of vegetable foodstuffs that could influence bowel function. J. Sci. Fd. Agric., 25, 1974,1457-1463.
  • [14] Platt S.R., Clydesdale F.M.: Mineral biding characteristics of lignin, guar gum, cellulose, pectin and neutral detergent fiber under simulated duodenal pH conditions. J. Food Sci., 52(5), 1987, 1414-1419.
  • [15] Prosky L., Asp N.G., Furda I., Devries J.W., Schweer T.F., Harland B.F.: Determination of total
  • dietary fiber in products, and total diets: interlaboratory study. J. Assoc. Anal. Chem., 67(6), 1984:
  • 1044-1052.
  • [16] Revis N.W., Mayor T.C., Horton C.Y.: The effect o f calcium, magnesium, on lipoprotein metabolism and arteriosclerosis in the pigeon. J. Environ. Pathol., 4-2, 3, 1980, 293.
  • [17] Rozporządzenie Ministra Zdrowia w sprawie wykazu substancji dodatkowych dozwolonych i innych substancji obcych dodawanych do środkow spożywczych lub używek, a także zanieczyszczenia, które mogą znajdować się w środkach spożywczych lub używkach: Dz. U. Nr 9 poz.72, 2001.
  • [18] Stachowiak J.: Właściwości sorpcyjne błonnika pokarmowego i jego głównych frakcji. Roczniki Akademii Rolniczej w Poznaniu, 256, 1993, 57-63.
  • [19] Thompson A.A., Weber C.: Influence of pH on binding of copper, zinc and iron in six fiber sources. J. Food Sci., 44, 1979, 752-754.
  • [20] Torre M., Rodriquez A.R., Saura-Calixto F.: Binding of minerals by new sources of high dietary fiber content. Spec. Publ. Soc. Chem., (Diet. Fibre. Chem. Biol. Aspects), 83,1990, 197-202.
  • [21] Van Barnaveld A.A., Van den Hamer J.A.: Influence of Ca and Mg on the uptake and deposition of Pb and Cd in mice. Toxicol. Appl. Pharmacol., 79, 1985, 1-7.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-dc2475a8-615e-4662-aefe-1065a9a2a635
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.