PL
W pracy oceniono wpływ poziomu nawożenia azotem oraz rozstawy rzędów na cechy jakościowe, tj.: zawartość suchej masy, skrobi i witaminy C przechowywanych bulw dwóch odmian ziemniaka: jadalnej Irgi i wysokoskrobiowej Ekry. Materiał do badań stanowiły bulwy ziemniaka, pochodzące z 3-letniego doświadczenia polowego, w którym badano dwa poziomy nawożenia azotem (60 i 90 kg N·ha⁻¹) oraz rozstawę rzędów (62, 82 i 102 cm). Analizę chemiczną, która obejmowała oznaczenie badanych cech jakościowych, wykonano bezpośrednio po zbiorze bulw oraz po 7-miesięcznym okresie przechowywania bulw. Wpływ badanych czynników na cechy jakościowe bulw oceniono na podstawowe analizy wariancji, a oceny istotności różnic między średnimi dokonano korzystając z testu Tukey'a. Wykazano, że o jakości przechowywanych bulw ziemniaka, ocenianych na podstawie zawartości skrobi, suchej masy i witaminy C, decydowały poza czynnikiem odmianowym i czasem przechowywania, warunki meteorologiczne w trakcie wegetacji oraz badane czynniki agrotechniczne, tj. nawożenie azotowe oraz rozstawa rzędów. Przechowywanie bulw spowodowało istotny spadek skrobi, suchej masy oraz witaminy C. Bardziej wrażliwą na przechowywanie bulw okazała się skrobiowa odmiana Ekra w porównaniu z jadalną Irgą. Zróżnicowane nawożenie azotem silniej modyfikowało jakość przechowywanych bulw ziemniaka w porównaniu z rozstawą rzędów, czy warunkami meteorologicznymi w okresie wegetacji. Wyższe nawożenie azotem powodowało obniżenie jakości przechowywanych bulw ziemniaka, zwłaszcza znaczące obniżenie skrobi u odmiany Irga i witaminy C u odmiany Ekra oraz porównywalne suchej masy u obydwu odmian.
EN
The level of nitrogen fertilization in the work was assessed as well as row spacing effect on quality characteristics, i.e.: dry matter content, starch content, and vitamin C content, of stored potato tubers of two cultivars, namely an edible cultivar Irga and a high starch cultivar Ekra. The material for examination consisted of potato tubers from a 3-year field experiment which investigated two nitrogen fertilization levels (60 and 90 kg N·ha⁻¹) and row spacing (62, 82 and 102 cm). Chemical analysis, which included the determination of the quality characteristics examined, was performed directly after tuber harvest and repeated after 7 months of tuber storage. An impact of investigated factors on tuber quality characteristics was evaluated on the basis of variance analysis, significance of differences between means being assessed using Tukey’s test. It was found that the quality of stored potato tubers assessed on the basis of starch,dry matter and vitamin C contents was determined by, apart from the cultivar factor and storage time, weather conditions during the growing period and agrotechnological factors examined, that is nitrogen fertilization and row spacing. Tuber storage significantly reduced starch, dry matter and vitamin C contents. High starch Ekra turned out to be more susceptible to tuber storage as compared with edible Irga. Differentiated nitrogen fertilization more strongly modified the quality of stored potato tubers than row spacing or weather conditions during the growing period. Higher nitrogen fertilization decreased the quality of stored potato tubers. It markedly reduced starch content of Irga, and vitamin C content of Ekra whereas the reduction in the dry matter content of both cultivars was comparable.