PL
W latach 1990-1991 badano wpływ składu gatunkowego ozimych mieszanek zbożowo-strączkowych i zróżnicowanego nawożenia azotowego na plon ziarna zbóż i nasion wyki oraz zawartość i skład amino - kwasowy białka. Wartość odżywczą białka wyrażono za pomocą wskaźników chemicznych (CS i EAAI). Stwierdzono, że zarówno skład gatunkowy mieszanek, jak i nawożenie azotowe miały istotny wpływ na wielkość plonu i jego cechy jakościowe. Wraz ze wzrostem plonu nasion i ziarna oraz białka, a także faktycznego udziału wyki w plonie, wzrastała całkowita suma aminokwasów oraz wskaźnik aminokwasów egzogennych (EAAI). Wzrastające dawki azotu obniżały zawartość lizyny w mieszance żyta i pszenżyta Almo z wyką, a podnosiły zawartość tego aminokwasu w mieszance pszenżyta Ugo z wyką. Aminokwasem ograniczającym jakość białka mieszanek była izoleucyna.
EN
The effect of botanical composition of winter grain (rye, triticale cv. Ugo, and trilicale cv. Almo) + hairy vetch mixtures and graded nitrogen fertilization levels on grain and seed yield, protein yield and its amino acid composition, was studied in the years 1990-1993. The nutritional value of protein was expressed by chemical score (CS) and essential amino acid index (EAAI). It was found that both chemical composition and nitrogen fertilization affected significantly yield and its composition. Increasing grain + seed and protein yield, and increasing actual contribution or vetch to the yield, led to an increased total amino acid content and higher EAAI of the mixtures Increasing nitrogen fertilization levels decreased a lysine content in the rye + vetch and the triticale (cv. Almo) + vetch mixtures. In contrast, a content of this amino acid in the triticale (cv. Ugo) + vetch mixture was increased. The weather affected significantly both yield and composition of the mixtures. The highest values or a total essential amino acid content and EAAI were obtained in the year 1991, and the lowest ones in the year 1993.