PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników

Czasopismo

2000 | 37 |

Tytuł artykułu

Okreslenie grubosci warstwy sklerenchymy w strakach roznych gatunkow lubinu

Autorzy

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

EN
Sclerenhyma layer thickness qualification in various kinds of lupine pods

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
W pracy badaniami objęto odmiany trzech gatunków łubinów uprawianych w Polsce (białego, wąskolistnego i żółtego). Ze strąków każdej odmiany wypreparowano warstwę sklerenchymy (w głównej mierze odpowiedzialnej za pękanie) i zmierzono jej grubość. Dla odmian łubiny wąskolistnego, pomiary grubości sklerenchymy porównano z osypywaniem się nasion, które było oceniane w warunkach polowych. Największą grubością sklerenchymy charakteryzowały się strąki łubinu żółtego, najmniejszą zaś łubinu białego. Odmiany łubinu wąskolistnego o najgrubszej warstwie włókien sklerenchymy charakteryzowały się jednocześnie największym procentem sam o osypanych nasion w warunkach polowych.
EN
In this work three kinds of lupine raised in Poland (white, blue and yellow) were examined. The sclerenhyma layer, which is most responsible for lupine pods opening, was prepared out of the pods of every kind of lupine pods and carefully measured. In case of blue lupine the sclerenhyma layer thickness was compared with seed strewing, what was evaluated in the field. The yellow lupine pods had the thickest sclerenhyma layer, whereas the white lupine pods had the thinnest one. The blue lupine varieties of the thickest sclerenhyma layer had the highest ratio of self excreted seeds in the field conditions.

Wydawca

-

Czasopismo

Rocznik

Tom

37

Opis fizyczny

s.237-241,rys.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Instytut Agrofizyki PAN, ul.Doswiadczalna 4, 20-290 Lublin
autor

Bibliografia

  • 1. Fordoński G.: Czynniki przyrodnicze i agrotechniczne warunkujące plonowanie roślin strączkowych, ODR Olsztyn, 1992,
  • 2. Jasińska Z., Kotecki A.: Rośliny strączkowe, WN PWN, 1993.
  • 3. Szwed G,, Strobel W,, Tys J.: Mechanizmy rządzące procesami pękania strąków łubinu. Łubin we współczesnym rolnictwie, Olsztyn, 107-112, 1997.
  • 4. Święcicki W., Święcicki W. K., Wiatr K.:. Historia, współczesne osiągnięcia i perspektywy hodowli roślin strączkowych w Polsce. Zesz. Probl. Post. Nauk. Rol., v. 446: 15-32, 1997.
  • 5. Tomaszewska Z: Wstępne badania nad anatomią strąków łubinu. Acta agrobotanica, vol II, 151-177, 1954.
  • 6. Weeks S. A. Wolford J. C, Klejs E. W,: A tensile testing method for determining the tendency of soybean pods to dehisce. Trans, ASAE vol. 18, No 3, 471 -474, 1975,

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-daf52db6-de64-47a9-a7b9-2b16599cf777
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.