EN
Studies were carried out to identify and detect potentially toxic proteins of wheat. The gliadin fractions were subjected to chromatographic and spectroscopic analyses to develop the relevant discriminants. The spectral analysis showed that these proteins differ considerably in their tryptophan-to-tyrosine molar ratios. A standard curve was used. The gliadin fractions were identified by comparing the calculated values of the tryptophan-to-tyrosine molar ratio with the values obtained based on the amino acid sequence of wheat gliadins in the Swiss-Prot/TrEMBL database. Based on the retention times and second derivatives of UV spectra, the particular wheat gliadin fractions were classified as α/β or γ-gliadins.
PL
Celem badań była identyfikacja i wykrywanie potencjalnie toksycznych białek pszenicy. Badania obejmowały chromatograficzno-spektroskopową analizę frakcji prolaminowej białek pszenicy, w tym rozdział chromatograficzny (RP-HPLC) i opracowanie wyróżników chromatograficzno- spektralnych. Analiza spektralna chromatograficznie rozdzielonych frakcji gliadyn pszenicy wykazała, że są to białka różniące się znacznie stosunkiem molowym aminokwasów aromatycznych tryptofanu (Trp) do tyrozyny (Tyr). Do obliczania stosunku molowego Trp/Tyr wykorzystano drugie pochodne widm UV poszczególnych frakcji. Identyfikacji frakcji gliadynowych dokonano porównując obliczone wartości stosunku molowego tryptofanu do tyrozyny z wartościami otrzymanymi na podstawie sekwencji aminokwasowych gliadyn pszenicy dostępnych w bazie danych Swiss-Prot/TrEMBL. Na podstawie czasów retencji oraz drugich pochodnych widm UV sklasyfikowano poszczególne frakcje gliadyn pszenicy jako α/β- lub γ-gliadyny.