PL
W artykule przedstawiono charakterystykę, otrzymywanie i zastosowanie karmelu (E 150), który jest najstarszym naturalnym barwnikiem spożywczym. Na skalę przemysłową otrzymuje się go w wyniku ogrzewania cukrów do temperatury ok. 150-200oC w obecności katalizatorów. W zależności od sposobu produkcji wyróżnia się różne rodzaje karmeli oznaczone symbolami E 150a-d. Opisano również parametry charakteryzujące jakość karmelu. Karmel najczęściej stosowany jest w przemyśle spożywczym do barwienia napojów i wyrobów cukierniczych, serów, jogurtów itp. Ponadto wykorzystywany jest w cukiernictwie oraz w przemyśle kosmetycznym. Zastosowanie karmelu w Polsce regulują przepisy zawarte w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z 27 grudnia 2000 r.
EN
Properties, receiving and applications of caramel (E 150), which it is the oldest natural food dye, in this article were presented. On industrial scale caramel was received in result of heating of sugars to temperature ok. 150-200°C in the presence of catalysts. It in dependence from way of production distinguishes oneself the different kinds of caramels appointed with symbols E 150a-d. Parameters, which characterize the quality of caramel were also described. Caramel the most often was applied in food industry to dying and articles confectioner's drinks, cheeses, yoghurts etc. Moreover caramel was used in confectionery business as well as in cosmetic industry. Applications of caramel are regulated in Poland by regulations contained in order of Health Ministry from 27th December 2000.