PL
Jedną z niekonwencjonalnych metod utrwalania żywności jest stosowanie technologii wysokich ciśnień (HPP - High Pressure Processing). Ta nowoczesna metoda utrwalania i przetwarzania żywności oparta jest na nietermicznym niszczeniu drobnoustrojów. Presuryzowane produkty spożywcze zachowują jednocześnie naturalny smak i zapach oraz wartość odżywczą. Zastosowanie wysokich ciśnień stwarza nowe perspektywy w utrwalaniu żywności, jednak opracowanie optymalnych parametrów wymaga dalszych badań. W artykule przedstawiono wpływ wysokich ciśnień na różne grupy mikroorganizmów.
EN
Applying the technology of high pressures is one of unconventional methods of preserving the food (HPP - High Pressure Processing). This modern method of preservation and processing the food is based on non-thermal microorganisms inactivation. Pressurized products are keeping simultaneously the natural taste and the smell and the nutritional value. Applying high pressures is creating new prospects in preserving the food, however drawing optimum parameters up requires further research. In the article an influence of high pressures on all sorts groups of micro-organisms was described.