PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2003 | 10 | 3 |

Tytuł artykułu

Regionalne produkty spozywcze na Slowacji oraz mozliwosci ich produkcji przemyslowej

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Sytuacja regionalnych produktów spożywczych na Słowacji była przez długi czas szczególna i z pewnych powodów kontrowersyjna. Przemysł spożywczy w tym kraju przeszedł podczas ostatniego dziesięciolecia bardzo skomplikowany etap swojego rozwoju. Następuje powrót do małotonażowego wytwarzania wyrobów spożywczych, które mają charakter specjalności regionalnych. Ze względu na wstępowanie do UE autorzy analizują możliwość rozwoju w tej dziedzinie. Wskazują na ryzyko związane z rozwojem produkcji i dystrybucji specjalności regionalnych w stosunku do istniejących przepisów w państwach UE.
EN
For a long period, the status of regional food specialities in Slovakia was very special and, for some reasons, controversial. However, the food industry in Slovakia underwent a very complicated development during the recent decade. The current tendency in the branch of food industry is to return to a low quantity production of food products that are typical regional specialities. In this paper, the authors analyse possible trends in this field, as they might be useful and applicable when viewed in the perspective of the Slovakia's becoming a member of the European Union. As soon as Slovakia becomes a member of the European Union, the EU legislation is implemented, thus, the production development and distribution of regional specialties might deal with several risks. In this paper, its authors present such hazard.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

10

Numer

3

Opis fizyczny

s.179-185,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Uniwersytet Mateja Bela, Tajovskeho 40, 97-401 Banska Bystrica, Slovenska Republika
autor
autor

Bibliografia

  • [1] Semančák D.: Ako je to v EÚ a vo svete, ćo nás ćaká po vstupe do EÚ. In: Stavovska ročenka pekára, cukrára a cestovinára SR, Bratislava, 2003, 117.
  • [2] Šucha V.: Správa Európskej komisie o potravinárskom trhu v kandidátskych krajinách. Brusel, November 2002.
  • [3] Kolektiv: Potravinový kódex SR. Bratislava, 1998, ISBN 80-88810-96-5.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-da2837ee-01e0-45fb-b498-580de4ff98b0
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.