PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1997 | 06 | 4 |

Tytuł artykułu

Thermolysis of potato starch under ammonia

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

PL
Termoliza skrobi ziemniaczanej w amoniaku

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
Potato starch was thermolyzed under ammonia at 140-220°C for 2 to 6 h. Ammonia clearly inhibited dextrinization of starch and under the most drastic experimental conditions (6 h, 220°C) almost negligibly bound to starch. Neither temperature nor reaction time influenced linearly the aqueous solubility and water binding capacity of resulting British gums. The combination of the reaction parameters provided formation of more hydrophobic products with higher- water binding capacity.
PL
Termolizowano skrobię ziemniaczaną w atmosferze amoniaku w zakresie 140 do 220°C przez 2 do 6 godzin. Amoniak wyraźnie opóźnia dekstrynizację i reaguje ze skrobią dając lotne, niskocząsteczkowe związki heterocykliczne, których woń przypomina prażone orzeszki ziemne. W śladowych ilościach amoniak trwale wiąże się ze skrobią tylko w najbardziej drastycznych warunkach (6 godzinne ogrzewanie w 220°C). Rozpuszczalność dekstryn w wodzie i zdolność wiązania przez nie wody zależą od warunków ich otrzymywania w sposób nieliniowy. Dobór warunków reakcji umożliwia otrzymywanie produktów bardziej hydrofobowych od wyjściowej skrobi i o podwyższonej względem niej wiązalności wody.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

06

Numer

4

Opis fizyczny

s.27-34,wykr.,rys.,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Akademia Rolnicza, 31-120 Krakow, al.A.Mickiewicza 21
autor

Bibliografia

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-da0ee57d-017b-462a-a5f9-bb59fe3cee49
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.