EN
In the presented studies, an attempt has been made to utilise enzymatic indicators for the estimation of soil environment reaction to the applied differentiation of organic fertilizers and maize (Zea maysL.) cultivation.The two-year experiment was held on a field. In different development stages of maize, the activities of protease, dehydrogenase and acid phosphatase were determined in the soil. The activity level of the selected enzymes was defined using the spectrometrical method. The results obtained from the studies, show that applied organic fertilization, as well as the cultivation of soil had only a minor effect on the activity of the analysed soil enzymes. In case of dehydrogenases, it was found that their activity in the time of the experiment was the highest after the manure incorporation into the soil. In case of phosphatase, its highest activity was recorded in the soil fertilized with sewage sludge (5 t d.m. ha⁻¹ year⁻²).
PL
Podjęto próbę wykorzystania wskaźników enzymatycznych do oceny reakcji środowiska glebowego na stosowanie zróżnicowanych nawozów organicznych i uprawy kukurydzy (Zea mays L.). Przeprowadzone dwuletnie doświadczenie miało charakter polowo-laboratoryjny. W różnych terminach, związanych z rozwojem kukurydzy oznaczano w glebie aktywność proteaz, deydrogenaz i fosfataz kwaśnych. Poziom aktywności wybranych enzymów określano stosując metodę spektrofotometryczną, a następnie opracowano statystycznie. Uzyskane rezultaty badań wykazały, że zastosowane nawożenie organiczne, jak i uprawa kukurydzy w niewielkim stopniu oddziaływały na aktywność analizowanych enzymów glebowych. W przypadku dehydrogenaz i proteaz stwierdzono, że ich aktywność na przestrzeni doświadczenia w największym stopniu stymulowana była przez wprowadzenie do gleby obornika, fosfatazy zaś w glebie nawożonej osadem ściekowym.