Przedstawiono analizę polskich przepisów prawnych w zakresie wprowadzania do obrotu nowych środków spożywczych pod kątem ich przydatności przy ocenie GMO proponowanych jako środki spożywcze lub żywności zawierającej produkty otrzymywane z GMO.
EN
This article provides the detailed analysis of the scope of the Polish regulations and relates to their relevancy to the GMO proposed as food and to the foodstuffs derived from GMOs.
Zakład Toksykologii Środowiskowej, Panstwowy Zaklad Higieny, ul.Chocimska 24, 00-791 Warszawa
Bibliografia
[1] Ustawa o zmianie ustawy o ochronie i kształtowaniu środowiska oraz o zmianie niektórych ustaw. Dz. U. nr 133 z 29.10.1997 r. poz. 885.
[2] Ustawa z 25 listopada 1970 r. o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia. Dz. U. Nr 29, poz. 245.
[3] Ustawa z 6 listopada 1992 r. o zmianie ustawy o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia. Dz.U. Nr 91, poz. 456.
[4] Rozporządzenie Ministra Zdrowia i Opieki Społecznej z 17 grudnia 1973 r. w sprawie zezwoleń na produkcję, wprowadzanie do obrotu i przywożenie z zagranicy niektórych środków spożywczych. Dz.U. nr 51, poz. 293.
[5] Rozporządzenie Rady Ministrów z 13 kwietnia 1973 r. w sprawie zasad postępowania ze środkami spożywczymi i używkami o niewłaściwej jakości zdrowotnej. Dz.U. Nr 19, poz. 110.
[6] Zarządzenie Ministra Zdrowia i Opieki Społecznej z 31 stycznia 1972 r. w sprawie kontroli zdrowotnej jakości środków spożywczych, przywożonych z zagranicy. Dz.U. Nr 4, poz. 18.
[7] Regulation (EC) No 258/97 of the European Parliament and the Council of 27 January 1997 concerning novel food and novel food ingredients. Official Journal No L 043, 14/02/1997, P.0001- 0007.
[8] Dyrektywa Rady z 23 kwietnia 1990 r. Nr 90/220/EEC o celowym wprowadzaniu do środowiska genetycznie modyfikowanych organizmów. Official Journal No L 117/15.