PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2003 | 10 | 2 |

Tytuł artykułu

Aktywnosc antylisteryjna diwercyny i tradycyjnych konserwantow zywnosci

Autorzy

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
W pracy zbadano skuteczność antylisteryjnego działania diwercyny stosowanej w połączeniu z NaCl, kwasem mlekowym, kwasem cytrynowym, azotanem(V) sodu i benzoesanem sodu. Przeprowadzone badania wykazały, że 1-2% NaCl obniża aktywność bakteriocyny w stosunku do bakterii Listeria monocytogenes, natomiast 5-10% NaCl zwiększa ją. Ustalono również, że kwas mlekowy i cytrynowy, stosowane w stężeniu powodującym obniżenie pH do poziomu ok. 4,5, ograniczają zdolność diwercyny do oddziaływania na L. monocytogenes. Stwierdzono również, że mieszanina złożona z 200 AU/ml diwercyny i 1000-2000 mg/l benzoesanu sodu silniej ogranicza rozwój badanych bakterii niż pojedyncze jej składniki. Stosowanie NaCl w stężeniu powyżej 5% oraz 1000-2000 mg/l benzoesanu sodu w połączeniu z diwercyną powinno pozwolić na lepsze zabezpieczenie żywności przed rozwojem patogénnych bakterii z rodzaju Listeria.
EN
Efficacy of divercin in combination with traditional preservatives against Listeria monocytogenes Scott A. was examined. The results of investigation show that 1-2% NaCl addition decreased divercin activity, whereas 5-10% NaCl addition had synergistic effect on its activity. It was also found that the decrease of pH value to 4.5 using lactic acid or citric acid limited divercin bactericidal activity. The activity of divercin is also influenced by other substances. Thus, the presence of 200 AU/ml of divercin combined with 1,000-2,000 mg/1 sodium benzoate inhibited Listeria growth greater than these individual substances. The combination of divercin and sodium benzoate showed the best antilisterial activity. After 24 h of incubation a complete inactivation of L. monocytogenes was achieved. It was proved that using divercin in combination with 5-10% NaCl and 1,000-2,000 mg/1 sodium benzoate may be better method for food protection against Listeria contaminations.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

10

Numer

2

Opis fizyczny

s.5-16,wykr.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Akademia Rolnicza, im. A. Cieszkowskiego, ul. Wojska Polskiego 48, 60-627 Poznań; Katedra Biotechnologii i Mikrobiologii Żywności, Wydział Technologii Żywności,
autor
  • Akademia Rolnicza, im. A. Cieszkowskiego, ul. Wojska Polskiego 48, 60-627 Poznań; Katedra Biotechnologii i Mikrobiologii Żywności, Wydział Technologii Żywności,

Bibliografia

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-d7b802fa-ee79-4efe-9c83-3aace6586716
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.