PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2008 | 11 | 3 |

Tytuł artykułu

Studies on the effect of chlorinated hydrocarbons content in the compound animal feeding stuffs on the residues in turkey carcasses and efficiency of slaughter turkeys rearing

Warianty tytułu

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
An increasing demand for turkey meat requires intensification of rearing, while almost permanent presence of stable chlorinated hydrocarbons in the environment, feeds, living organisms, including humans, to force undertaking studies on the wholesome safety of food of animal origin. The objective of the present study was therefore to evaluate selected cereals of different origin in terms of the content of chlorinated hydrocarbons (DDT, DDE, DDD, and HCH) as well as to determine the content of these compounds in turkey carcasses and their effect as feed material on the rearing efficiency. The investigations were carried out in 2002 on 100 one-day-old Big-6 turkey hens randomly allocated to 4 groups. For the period of 16 weeks, the animals were fed ad libitum with diets based on wheat and barley originating from different regions and characterized by different agricultural and industrial properties. Chlorinated hydrocarbons were determined in: animal feeding stuffs compound (wheat, barley, meat meal, extracted soybean meal), turkey blood, breast muscles, skin with external fat, and in abdominal fat by means of gas chromatography with an electron capture detector (ECD). The results obtained confirmed high contents of the examined compounds in feed material and in fat obtained from carcasses of the birds investigated.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

11

Numer

3

Opis fizyczny

p.213-218,ref.

Twórcy

autor
  • University of Warmia and Mazury in Olsztyn, Oczapowskiego 5, 10-719 Olsztyn, Poland
autor
autor

Bibliografia

  • Amarowicz R, Smoczyński S, Borejszo Z (1986) Szybka metoda wyodrębniania chlorowanych węglowodorów z tłuszczu. Roczniki PZH 37: 542-545.
  • Amarowicz R, Smoczyński S, Faruga A (1987) Chlorowane węglowodory we krwi organizmów żywych. III. DDT i jego metabolity we krwi kaczek żywionych jęczmieniem pochodzącym z pól różnie nawożonych azotem. Acta
  • Acad Agricult Techn Olst Technologia Alimentorum 21: 81-89.
  • Barber JL, Sweetman A, Wijk D, Jones KC (2005) Hexa- chlorobenzene in the global environment: emission, levels, distribution, trends and processes. Sci Total En­viron 349: 1-44.
  • Czaja K (1996) Aspekty toksykologiczne i aktualny stan narażenia populacji generalnej na DDT. Konferencja pt: „Związki chloroorganiczne w środowisku i żywności - DDT - obecny stan wiedzy” Olsztyn 18.06.1996, 3-16.
  • Fabczak J, Szarek J, Skibniewska K, Smoczyński S (2001) DDT and HCH in Liver of Cormorants. Pol J Environ Stud 10: 119-122.
  • Góralczyk K, Czaja K, Ludwicki JK (1996) Monitoring bio­logiczny i środowiskowy narażenia na chlorowane węglowodory aromatyczne. Roczniki PZH 47: 25-32.
  • Góralczyk K, Struciński P (1996) Kumulacja persystentnych związków chloroorganicznych na poszczególnych poziomach piramidy troficznej. Ekol Tech 4: 14-18.
  • Halldin K, Axelsson J, Brunstrom B (2005) Embryonic co-exposure to methoxychlor and Clophen A50 alters sex­ual behavior in adult male quail. Arch Toxicol 79: 237-242.
  • Keithmaleesatti S, Thirakhupt K, Pradatsudarasar A, Varanusupakul P, Kitana N, Robson M (2007) Concen­tration of organochlorine in egg yolk and reproductive success of Egretta garzetta (Linnaeus, 1758) at Wat Tan-en non-hunting area, Phra Nakhorn Si Ayuthaya Province Thailand. Ecotoxicol Environ Saf 68: 79-83.
  • Longnecker MP, Rogan WJ, Lucier G (1997) The human health effects of DDT (dichlorodiphenyl-trich- loroethane) and PCBs (polychlorinated biphenyls) and an overview of organochlorines in public health. Annu Rev Public Health 18: 211-244.
  • Niewiadowska A, Żmudzki J (1996) Chlorowane węglowodory aromatyczne w żywności zwierzęcego pochodzenia. Roczniki PZH 47: 59-62
  • Niewiadowska A (1996) Monitoring pozostałości DDT w żywności zwierzęcego pochodzenia. Konferencja pt: „Związki chloroorganiczne w środowisku i żywności - DDT - obecny stan wiedzy” Olsztyn 18.06.1996, 17-24.
  • Niewiadomska A, Żmudzki J, Semeniuk S (1996) Pozostałości pestycydów chloroorganicznych i polich- lorowanych bifenyli (PCB) w jajach kurzych. Bromat Chem Toksykol 29: 79-84.
  • Pietrzak-Fiećko R, Tomczyński R, Smoczyński S (2000) Residues of chlorinated carbohydrates in animal and hu­man milk. Med Weter 56: 715-717.
  • Rogan WJ, Chen A (2005) Health risk and benefits of bis(4-chlorophenyl)-l,l,l-trichloroethane (DDT). Lancet 336: 9487.
  • Simpson CF, Thompson NP, Neilson JT (1972) Effect of long-term feeding of DDT to turkeys. Bull Environ Con­tain Toxicol 7: 277-283.
  • Smoczyński S, Skibniewska K, Markiewicz K (1993) Szkod­liwe Związki chemiczne w nasionach bobiku i produktach finalnych. Biuletyn Nauk ART 2: 263-266.
  • Smoczyński S, Pietrzak-Fiećko R (1999) Studies on chlorin­ated hydrocarbons in animal fat (1994-1996). Natur Sci 3: 290-275.
  • Struciński P, Ludwicki JK, Góralczyk K, Czaja K (2000) Wybrane aspekty działania ksenoestrogenów z grupy per­systentnych związków chloroorganicznych. Roczniki PZH 51: 211-228.
  • Syrowatka T, Górski D, Palut D (1981) Pozostałości węglowodorów we krwi mieszkańców Warszawy i okolic w IV kwartale 1979. Roczniki PZH 32: 267-272.
  • Vidaeff AC, Sever LE (2005) In utero exposure to environ­mental estrogens and male reproductive health: a system­atic review of biological and epidemiologic evidence. Reprod Toxicol 1: 5-20.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-d7b20326-b958-4742-9bc3-9c0de7325034
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.